• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ganz Futuro

  Diplomaterv, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, 2019

  Terv: Trinh Hai Dang
  Konzulens: Dr. Markó Balázs

  MSc diplomám témája a józsefvárosi Ganz negyed fejlődésének egy lehetséges utópiáját mutatja be. Ez funkcionális, urbanisztikai és társadalmi fejlődést jelent. A helyszín kiválasztása fontos számomra, mivel kiskorom óta segítek a szüleimnek, akik itt dolgoznak, és naivan figyeltem a városrész változásait. Ezek a tényezők motiváltak abban, hogy elkészítsem a Keleti Kulturális-Kereskedelmi Központot, más nevén Ganz Futuro első ütemét.
  A Kőbányai út mentén lévő területen 1867-ben átadásra került a Magyar Királyi Vasút első pályaudvara, mely 1885-ig budapesti főpályaudvar volt. 1925-től a MÁVAG, 1959 januárjától pedig megalakult a Ganz-MÁVAG, az ország második legnagyobb gyára 42 hektáros területen. Az 1987-ben megszűnt Ganz-MÁVAG 300 épülete közel 140 magántulajdonba került. Napjainkban a kis területen megmaradt Ganz Holding mellett első generációs, leginkább távol-keleti bevándorló kereskedő családoknak ad helyet, akik utcafronton és az üzemcsarnokokban kialakított földszintes házakban nyitottak üzleteket.
  A Ganz negyed egy rendezetlen, a környezetétől izolált területnek számít Budapesten, nem alakul ki párbeszéd a környezettel, ezért sokan idegenkedve kerülik ki. Építészeti koncepcióm egyik legfontosabb lépése a meglévő terület megtartása, és nem lerombolása. Ez azért fontos, mert itt már kialakult egy olyan életforma, közlekedésrendszer stb., ami értéket képvisel Budapest ezen pontján, és nem lenne javasolt bármilyen formában közvetlenül beleavatkozni.