• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Malom-zeneház, Székesfehérvár

  MÉSZ–MÉK Diplomadíj 2017

  Terv: Rentka László
  Konzulens: Pazár Béla

  Székesfehérvár megyei jogú város, azon belül a Belvárostól északra, a Felsővárosban található Sörház téri műemléki épületegyüttes két tagjának – a volt Sörház-malom maradványainak illetve a hozzá északról kapcsolódó volt molnárház területe.
  Az építészeti program része a középkori alapokon épült 17. századi barokk vízimalom falmaradványainak felhasználásával „zeneház” építése, mely magába foglal egy pinceszinti jazzklubot a szomszédos Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszék hallgatói részére, illetve egy zenetermet az emeleti tetőtérben kialakítva, valamint a malomhoz hozzáépített, végleges formáját a 19. században elnyerő volt molnárház rehabilitációja a zeneteremben fellépő művészeket kiszolgáló „zenészek házaként”. A klubhelyiség állandó használatú, esti koncertek, programok alkalmával, ülőhelyiségekkel berendezve 50 fő, berendezés nélkül 100 fő befogadására alkalmas épületrész, az emeleti zeneterem befogadóképessége 150 fő, a két helyiség egyszerre történő üzemeltetése funkcionálisan lehetséges; a volt molnárházban nemekre osztott kórus/zenekari, valamint különálló szólistaöltözők kerülnek kialakításra.
  A malom épületének meglévő falszakasza vegyesen kő és téglafalazatú, kívülről impregnálással védett és a hiányzó oromfali/párkány részek bontott kisméretű téglával falazottak, a hozzáépítés függőleges és vízszintes teherhordó, valamint külső határoló szerkezetei vasbetonból készülnek, kívülről hőszigetelt, átszellőztetett korcolt fémlemezfedéssel. A molnárház épületének lábazata kő, felmenő szerkezet téglafalazat, hagyományos mészvakolattal a dörzsölt téglafelületen újravakolt épület, az életveszélyessé vált 20. századi zárófödém és kétállószékes fedélszék elbontása után korszerű, hőszigetelt bordás zárófödém kerül kialakításra, rajta a vízimalomhoz hasonlóan átszellőztetett állókorcos fémlemezfedéssel.