• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Vallások háza

  Hohenems, Ausztria
  MÉSZ-MÉK Diplomadíj 2018

  Terv és szöveg: Breuer-Lábady Anna
  Konzulens: Szabó Levente DLA

  A diplomterv alapját a helyszínt meghatározó rendkívüli kulturális és vallási kontextus képezi. A Hohenemsben megfigyelhető vallási rétegződésnek a múltban vannak gyökerei, amikor a kisváros egyedülálló példát jelentett a zsidóság és a kereszténység együttélésében – ennk emlékét az egykori zsidónegyed több épülete hordozza magában, többek között a tervezési helyszín szomszédjában található Kitzinger-ház is. A múlt (városképet meghatározó) rétegeire a napjainkban az 50-es, 60-as évek óta jelenlévő iszlám új rétegei kerülnek. Ebben a színes kontextsban a Vallások Háza egy olyan fórmuot szeretne létrehozni, mely lehetővé teszi a találkozást, egymást megismerését és az eszmecserét a különböző vallású és világszemléletű emberek között.
  Az épület egy útvonal mentén járható be, mely a közösségi terek által képviselt teljes nyitottságtól vezet az elcsendesedés, elmélyülés felé. Az útvonalat egy masszív homogén betonfal képezi. A vastag fal egyneműségét üveghab granulátummal készülő hőszigetelő beton alkalmazása teszi lehetővé. A masszív homogén tekeredő falra egy vele kontrasztban lévő könnyű, perforált fa búra kerül. A búra hangsúlyozza a tömör fal központi szerepét, valamint kiegészíti azt egy monolitikus tömeggé. Ilyen módon az épület tovább viszi a régióra jellemző hagyományos építési módot.
  Az épületben létrejövő elmélyülés útvonala három szinten vezet keresztül, a megtapasztalás különböző módjait előidézve. Kulcsgondolata a helyi kontextus és az ahhoz való szoros kapcsolódás. Ezt a kapcsolatot az útvonal mentén elhelyezett irányított megnyitások biztosítják, melyek a környéken elhelyezkedő különböző vallásokhoz kapcsolódó elemek által erősítik a közösség fogalmát. A falban elhelyezett elemek teszik lehetővé a terek igény szerinti használatát. Kulcsfontosságúak az épület koncepciója szempontjából, mivel ugyanazon tér használatát különböző vallású és világszemléletű emberek és közösségek igényeiknek megfelelően biztosítják. A kemény és puha felületek kontrasztja az épületen belül úgy jön létre, hogy a kemény hideg betonfelületet mindenhol ott váltja fel puha felület, aholaz emberek hozzáérnek az épülethez. A közösségi térből és kertből álló első szint a dolgok megismerését teszi lehetővé. A második szint a könyvtárral a szellemi hátteret keresi. A harmadik szint imaterében a spirituális megtapasztalás kerül előtérbe.