• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A MÉK és a MÉSZ állásfoglalása a Diplomataházról

  A MÉK és a MÉSZ állásfoglalása

  A Magyar Építész Kamara elnöksége nyilvánosan állást foglalt a Budapest I. kerület Szentháromság tér 4-5. alatti, Jánossy György és Laczkovics László által tervezett épülettel kapcsolatban. A Magyar Építőművészek Szövetségének elnöksége úgy döntött, hogy a szervezet egyetértéssel csatlakozik a Magyar Építész Kamara elnökségének állásfoglalásához és mindenben támogatja azt, hogy a szóban forgó épület helyi védelem alá kerüljön, és vitathatatlan építészeti értékei megmaradjanak az utókor számára.
  A Budai Várban, a Mátyás templommal szemben, a Szentháromság tér 7-8. számú telken, Buda ostromában megsérült, majd később lebontott épületek helyére Jánossy György és Laczkovics László tervei alapján 1971 és 1981 között diplomata lakóház épült. Az épület az 1970-es évek kiemelkedő építészeti alkotása, példamutató módon oldja meg kortárs, és egyben időtálló építészeti eszközökkel a környezethez való illeszkedést.
  Az épület építészeti értéke egyértelmű és elvitathatatlan, éppen ezért az épület védelme és megőrzése közös felelőssége mind az építészeknek, mind a döntéshozóknak, mind pedig a jelenkori társadalmunknak.
  A Magyar Építész Kamara Elnökségének egyhangú meggyőződése, hogy a Várnegyed egyik legkiválóbb foghíjbeépítésének elbontásával a második világháborút követő magyar építészettörténet egy jelentős alkotását veszítené el.
  Annak érdekében hogy a pusztulás, pusztítás sem most, sem a későbbiekben ne fenyegethesse az épületet, javasoljuk annak helyi védelem alá helyezését, és ennek segítségével megőrzését az utókornak, mint a 70-es évek magyar építészetének egyik jeles alkotását!

  (A széleskörű szakmai kiállás ellenére lapzártakor a házat már elbontották – a szerk.)