• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A MÉSZ állásfoglalása

  Virág Csaba építész Budavári Országos Villamos Teherelosztó épületének sorsáról
   
  A Magyar Építőművészek Szövetsége aggódva figyeli a napokban megjelent híreket Virág Csaba Budavári Országos Villamos Teherelosztó épületének sorsával kapcsolatban.
  A nyilvánosságra került hírek szerint a Magyar Kormány mégis el kívánja bontani a sok vitát kiváltott emblematikus budavári épületet, sőt a bontási munkálatok már meg is kezdődtek, és az épület belső, nem tartószerkezetei elemei már elbontásra is kerültek.
  A Budavári Országos Villamos Teherelosztó a kor innovatív, előremutató – léptékében és tömegében kétségtelenül a Vár történeti hangulatához illeszkedő épület. A kor legfontosabb „tanú-épületeinek” egyike – létrejötte a háború utáni magyar építészettörténet meghatározó pillanata volt. Meggyőződésünk, hogy megtartása szükséges – új funkcióval való újjáélesztése és felújítása a mai kor technikai elvárásai szerint kötelező. Várhatóan új képében bizonyára sok ember számára érthető lesz építészeti kvalitása és különlegessége.
  Ismételten arra kérjük a Kormányt, függessze fel a bontással kapcsolatos döntés végrehajtását, és álljon ki a 60-as 70-es évek modern építészetének értékei mellett. Ne teremtsen újabb precedenst Virág Csaba Budavári Országos Villamos Teherelosztó épületének bontásával az építész szakma és az örökségvédelem előtt arra, hogy semmibe veszi a rendszerváltás előtti korszak értékeit, múltunk és nemzeti kultúránk emlékeit.
  Kérjük, adjon időt és lehetőséget arra, hogy az érdeklődők és érintettek lebonyolítsák szakmai és társadalmi eszmecseréjüket, és levonhassák a következtetéseiket, megfogalmazhassák értékorientált szakmai-társadalmi ajánlásaikat az épület további sorsára vonatkozóan.
  A Magyar Építőművészek Szövetsége ennek érdekében felajánlja segítségét, tapasztalatát.
   
  A MÉSZ elnöksége