• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Budapest Építészeti Nívódíja 2018

  Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara ebben az évben is közös pályázatot hirdetett Budapest Építészeti Nívódíja 2018 címmel az építészeti és környezeti kultúra fejlődése érdekében. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését.

  A pályázati feltételek a korábbi két év kiírásait követték: olyan épületekkel lehetett benevezni, amelyeket a megelőző két évben adtak át. Az idei pályázat tudatosan törekedett a kisebb léptékű, rejtőző értékek és a látványos építészeti értékek bemutatására egyaránt. A döntőben így kerülhetett egymás mellé hotel, bölcsőde, irodaház, óvoda, családi ház és közösségi tér. A pályázatot értékelő bírálóbizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes volt, a bizottság tagjai Mártonffy Miklós, Budapest Főváros főépítésze, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály főosztályvezetője; Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke, valamint Csomay Zsófia, Kovács Csaba, Aczél Gábor és Z. Halmágyi Judit építészek voltak. Az ünnepélyes díjátadót – Budapest egyesítésének 145. évfordulójáról is megemlékezve – november 15-én rendezték a FUGA-ban, ahol a pályaművekből rendezett kiállítás november 22-ig volt látható. „1873. november 17-én Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítésével létrejött Budapest. A város a magyarság történetének egyik, ha nem a legsikeresebb vállalkozása. A Nívódíj átadásának ehhez a dátumhoz igazítása azt hivatott jelezni, hogy mindaz, ami ma Budapesten épül, amivel a város jövőjét is építjük, az ennek a vállalkozásnak szerves része, sőt, alapvető összetevője” – mondta a zsűri elnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra a díjátadón, és megfogalmazta a Fővárosi Önkormányzatnak azt a szándékát is, hogy szeretné elismerni és jobban megismertetni azokat a munkákat, amelyek méltóak a város történetéhez és örökségéhez, amelyek maguk is Budapest időtálló ikonikus épületei lesznek a következő évtizedekben.
  Budapest Építészeti Nívódíját, amely 1 millió forint pénzjutalommal, emlékplakettel és elismerő oklevéllel jár, 2018-ban két épület nyerte el: a X. kerületi Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ (építésze tervezők: Vikár András DLA, Lukács István és Gál Árpád, lásd MÉ 2017/2), valamint az óbudai Graphisoft Park Fogadóépület kialakítása (építész tervezők: Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa és Kun Tamás, lásd MÉ 2018/1).
  Kiemelt dicséretben és az ehhez járó 500 ezer forintos díjazásban részesült a XII. kerületi Új Hegyvidék Galéria (építész tervezők: Csóka Bálint, Pintér Márton, Kalászi Zoltán lásd lapszámunk Téma rovatában), a Palatinus Strandfürdő műemléki főépület (építész tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Nagy Zsolt, lásd MÉ 2017/4), a X. kerületi Felnőtt és Gyermek Háziorvosi Rendelő (építész tervezők: Mészáros Erzsébet, Szepesi János, Stiebel Rita) és a XI. kerületi őrmezői P+R Parkoló és Pavilon (építész tervezők: dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál, Dévényi Sándor, lásd MÉ 2017/3).

  Gratulálunk a díjazottaknak!