• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 1000 és 10 esztendő

  Kápolna, Hegyközszentimre

  Építész: Wagner Péter
  Szöveg: Szövényi István
  Fotók: Wagner Péter

  Wagner Péter 2008-ban tervezte a hegyközszentimrei kápolnát, amit 2018. szeptember 2-án, Szent Imre herceg halálának 987. évfordulóján avattak fel. A tíz éves kemény munka remekművet szült, zarándokhely lett belőle. A Berettyó-völgy kiemelkedő dombján magához vonz, kíváncsivá tesz. Tájépítészeti mű, együtt él a faluval, körbe a környékkel, az éggel és a földdel.
  A fakockákból, hengerekből, félgömbből épített gyerekjáték szűkszavú, a nap kelti életre, és élteti, mint egy virágot. A szabadtéri együttes meghitt terekkel, fénnyel rajzolt gondolatvilággal áll a fennsíkon. Az épületbelsők összenyithatók egymással és a külső oszlopcsarnokkal. Az anyagok és formák mellett, felett a fényfajták a meghatározók. A mondanivalót ezek fejezik ki anyagtalanságuk ellenére, ezek csinálnak mozgóképet az állóképekből.
  A dicső múlt folytatása, újrakezdése utánzás vagy nosztalgia nélkül. A dombtető tágas fennsíkján, az egymástól különböző három építészeti elem mozgásra csábít ki-be, fel-le, körbe, a táj körképeivel gazdagítva. Az együttes a tükröződő műgyanta alapsík életvizéből nő ki. A napsütés tovább gazdagítja a helyet. Az elemek egymásra és a tükörpadlóra vetik mozgóképüket, árnyékukat. A belső-külső terek egymásba fordulása, felcserélődése gazdag látványvilágot eredményez. A megvillanó, egyszerű felületeken a nap mozgó, néha íves árnyékmintái táncolnak.

  Építtető: Hegyközszentimrei Református Egyházközség, Kucharszky Zoltán lelkész
  Építész: Wagner Péter
  Építész munkatárs: Müller Annamária
  Statikus: Mircea Brazda
  Generálkivitelező: FEROGAR – Garnai Sándor
  Épült a falu lakóinak akaratából és szorgalmával, valamint magánszemélyek és egyesületek önzetlen és nagylelkű adományaiból és a Magyar Állam jelentős támogatásával