• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A bölcs

  Régi budai Városháza műemléki rekonstrukciója, Budapest

  Építész: Szabó Levente
  Szöveg: Dévényi Tamás
  Fotók: Danyi Balázs

  Az évszázadok alatt kialakult, rendkívül bonyolult épületegyütteshez példamutatóan nyúlt hozzá a Hetedik Műterem. A nyomokban még megfogalmazható műemlékvédelmi kánont hol betartva, hol átértékelve egységes szemléletű épületfelújítást hoztak létre, amely nemcsak alkalmas az új, bonyolult épületfunkciók kielégítésére, de gazdag és személyesen megélhető, egyszerre történeti és kortárs légkört is teremtett úgy, hogy ezek egymást folytonosan erősítik.
  A budai Várnegyed elmúlt években indult építészeti változásai – a várpalota-menti eklektikus épületek körülbelüli újraépítése, vagy a miniszterelnöki építkezés –, a hajdani tábori püspökség helyére került hatalmas, áltetejű irodaépület és a Szentháromság téri hajdani Pénzügyminisztérium közeljövőben induló visszaépítése láttán Szabó Levente „Bölcs Vár” projektje igazi kuriózum: maradt az, ami volt. A korábbi tervek toronyépítést is felvetettek (ifj. Janáky István), de a Hetedik Műterem pályázatnyertes terve szelíd volt, beérte az addigra már evidenciaként kezelt udvarlefedésekkel.
  Az évszázadok során öt telek épült össze egyre nagyobb városházává. Kívülről eddig is, és ezután is egységes barokk képet mutat. A barokk kép persze nem azt jelenti mifelénk, hogy milyen volt a ház a barokk korban, hanem, hogy a tervező (vagy finomabban: a korszellem) szerint milyen kellett legyen. Erre a legjobb példa a kőkereteké: a letűnt korok a követ, ha faragott is, általában egyszerű építőanyagnak tekintették, és ismerve az egyes kőfajták jellemzőit, jószerivel csak vakolt formában használták. A második világháború utáni időszak esztétizáló értékrendje a kő felmagasztalását hozta – azóta látjuk úton-útfélen a vakolatlan kőelemeket. (Az utca emberéhez mindez pár éve jutott el. Azóta egy magára valamit is adó régiház-tulajdonos itt-ott leveri a vakolatot a lakása faláról, mennyezetéről.) El is kezdtek a kövek rohamosan pusztulni az időjárásnak kitett helyeken. A budai városháza sem kivétel, a kőkeretek itt is láthatóvá váltak. Szabó Levente fontos lépést tett a helyzet normalizálása felé. A homlokzaton minden ablak kőkerete meszelést kapott, a fedett udvarokban azok a kőkeretek, amelyek valamikor a szabadban voltak, szintén meszeltek lettek. A többi meg hol ilyen, hol olyan. A Matthäus Nöpauer által tervezett főlépcsőházban (1772) ma is látszik, hogy kőkorlát valamikor vakolt/meszelt volt – most viszont „szép” követ látunk.

  Generáltervező: Hetedik Műterem Kft.
  Felelős tervező: Szabó Levente DLA
  Építész és belsőépítész tervezők: Biri Balázs, Alkér Katalin, Bartha András, Terbe Rita DLA, Tolnai Zsolt
  Építész és belsőépítész munkatársak: Barta Fruzsina, Bartis Kata, Breuer Anna, Dolmány Rita, Halmai Dénes, Kunczi András, Marton Rozália DLA, Mihály Eszter, Páll András, Pelle Zita, Simon Orsolya, Szeles Gábor, Szigeti Nóra, Villányi Norbert (pályázat: Gyulovics István, Kovács Zsófia)
  Tartószerkezetek: Schreiber József – S-4 Mérnökiroda Kft.
  Épületszerkezet: Schreiber Gábor, Horváth Sándor, Lengyel Dávid – S-4 Mérnökiroda Kft.
  Épületgépészet: Cser Ildikó, Vajda Zoltán – Cser&Cser Mérnöki Iroda Bt.
  Épületvillamosság: Ivanics Zoltán, Nagy Attila, Ónodi Gábor – Provill Kft.
  Audiovizuális rendszerek és oktatástechnológia: Molnár Ferenc, Tatarek Péter – Lisys Project Kft., Polner Péter – Streamnet Kft.
  Világítástervezés: Haász Ferenc, Pintér Anita, Lassu Péter, Kazella Erika – MadebyLight
  Információs rendszerek, épületgrafika, óraszámlap: Polgárdi Ákos
  Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos, Jankus Bence – Takács-Tetra Kft.
  Konyhatechnológia: Gál Sándor – Assur Kft., Eke László
  Akusztika, környezetvédelem: Józsa Gusztáv, Sebő Imre – Józsa és társai 2000 Kft.
  Műemléki felügyelő: Muskovszkyné Dr. Janotti Judit, Deli Sándor
  Épületkutatás: Bor Ferenc, Dr. Mentényi Klára, Dr. Szentesi Edit, Lángi József, Simon Anna, Tóth Tímea – H-Y Kft.
  Régészeti kutatás: Dr. Végh András – BTM, Juan Cabello – H-Y Kft., Benda Judit – BTM
  Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt. (projekt főmérnökök: Lajos István, Szilágyi Antal, Griecs András, Kolozsvári Zoltán)
  Toronyóra restaurálás: Kovács Jenő, Kovács András
  Lebonyolító: Tóth Dénes, Falvai Eszter, Bókay Gábor, Varga András – Friday Creative Kft.
  Építtető: Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány