• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A romokon túl

  Bástya-park, Budapest

  Építészek: Koszorú Lajos, Koszorú Bálint
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Hajdú József

  A középkori várost őrző fal a 18. század végéig határozott gesztussal jelölte a város határait. Csak az 1770-es évektől kezdve engedélyezték ahhoz lakóházak építését, mind a belső, mind a külső oldalon, míg a főútvonalak torkolatában álló kapuépítményeket, bástyákat ekkor elbontották.
  A 2022 tavaszán átadott Bástya-park legfőbb üzenete éppen az, ahogy az itt húzódó középkori városfalat elemi erővel hozza helyzetbe. A fal elsődleges tartalommá válik, magával értetődően uralja a látványt, és bár a kiskörúti bérház tűzfala messze fölé magasodik, mégis képes megidézni egy középkori vár romantikáját. Ebben két alapvető építészeti eszköz segíti. Egyfelől a leginkább izgalmat jelentő részlet az, ahogy az egykori gyilokjáró rekonstruált szintjére feljuthatunk. Építészeti értelemben valóságos jutalomjáték ez. Megnyugtató, hogy fel sem merült az eredeti részleteiben eltűnt épületrészlet korhűnek gondolt visszaálmodása, ami helyett a könnyed acélszerkezet rozsdamentes konzoljai és üvegkorlátai a 15. századi városfal eredeti részleteinek látványát hagyja érvényesülni. Jól komponált az erre a szintre a Veres Pálné utca felől felvezető lépcsőtorony elhelyezése is, ide felkapaszkodva remek összkép tárul fel a park egészéről.
  A városfalat helyzetbe hozó másik hangsúlyos gondolat az, ahogy annak egykori teljes, középkori léptékét is sikerült bemutatni. A fal építési idejének járószintje mai szemmel döbbenetesen mélyen húzódik. Hiába tudunk többek között az 1838-as nagy árvíz rombolásáról, mégis nehezen értelmezhető az, hogy fél évezred ilyen erőteljes változást eredményezhetett. A park mindenesetre ezt a teljességet kínálja: leereszkedhetünk a fal tövének szintjére, innen felnézve élhető meg igazán a 8-9 méter magas kőfal ereje. Mindez azonban fontos következményekkel jár a kis park egészére. A környező utcaszintről a középkori terepszintre játékosan szerkesztett, szerpentinszerű út vezet le, annak vörös gumiburkolata salakborítás hangulatát idézi. A kanyargó ösvény öbleiben rendkívüli gazdagságú növénytelepítéssel találkozhatunk, mindehhez a fenntartásra vonatkozóan is komoly elköteleződésnek kell társulnia a jövőben. A megvalósított program klímavédelmi részeként a növények locsolását a területre hullott esővíz összegyűjtésével oldják meg, de érdemes említést tenni a páraoszlopokról is, amelyek a legnagyobb melegben is jelentős módon járulnak hozzá a park klímájának szerethetővé tételéhez. Ugyanakkor a szintsüllyesztés, illetve az így létrejött szintkülönbség áthidalásának következményeként a park sokat veszített azon sík felületeiből, ami igazán belakható: az átadást követően már most érzékelhető, hogy a legkellemesebb részlet a dús fűvel borított árnyas parkrész. A sok éves előnevelt fák lombja már az első évben is gazdag árnyékot kínál, piknikezésre csábít, vagy csak arra, hogy hanyatt feküdve a fűben a felhők vonulását kövessük.
  A városfal helyzetbe hozása mellett a park mozgalmas játszóteret is kínál. Ennek leglátványosabb eleme a gyilokjáró szintjére emelt, lábakra állított kis focipálya, valóságos grund-élmény ez, ahogy a tűzfalak előtti térre futballozó srácokat képzelünk. A legalsó szinten, ismét csak a teljesség igényével, nyilvános vizesblokk nyílik. Ugyanezen a szinten egy kis kiállítótér kínálja magát, a közeljövőben itt városfal-történeti galéria nyílhat majd.
  A Bástya-park nagyon sokat vállal. A mindössze pár háztömbnyi területen a funkciók sűrítése egészen rendkívülinek tűnik, mégis, a városfal romjainak látványos bemutatásával együtt úgy érezhetjük, minden részlet megtalálta a helyét. Üde villanás ez a sűrű szövetű városban: többszintes játszó-tér, gazdag növényzetű park, várostörténeti emlékhely együtt, egymást erősítve alkot új minőségű életteret.

  Építészet, térépítészet, közlekedés: Koszorú Lajos, Koszorú Bálint, Ulbert Dzsenifer, Magyarosi Dóra, Ágó Mátyás Attila, Kétszeri Ádám, Házi András, Major László
  Tartószerkezetek: Kenese István, Monostori Gábor
  Koncepció: Város-Teampannon Kft., Objekt Kft., CAN Architects Studio Kft.