• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A szecessziós vigadó öröksége

  Tóth József Színház, Szentes

  Építészek: Komor Marcell (1896), Szabó János (2021)
  Szöveg: Baldavári Eszter
  Fotók: Nyirkos Zsófia

  Az 1901-ben átadott, de az 1990-es évekre igen leromlott állapotú épület tizenhárom évnyi, kitartással és több ütemben megvalósult felújítás után, idén szeptemberben újra megnyitotta kapuit. A vigadó két ütemben épült, 1898. október 22-re elkészült a Kossuth Lajos utcai szárny a Petőfi Szállóval. A Kossuth utcáról belépve balra étterem, mögötte konyhai kiszolgáló helyiségekkel, jobbra pedig sörcsarnok kapott helyet. Az előcsarnok lépcsőjén áthaladva a színház nézőterére, kétoldalt az öltözőkbe lehetett bejutni. Az egykori Úri (ma Petőfi) utcai szárny 1900 őszére készült el, ahol a földszinten üzletek, az emeleten pedig bérlakások és egyleti helyiségek kaptak helyet. Kocsival az Úri utcára nyíló kapun lehetett bejutni az udvarra, ahol istálló is állt. Az udvar mellett kert volt, tekepályával. Az épület sarkán nyílt a kávéház, ahová mindkét utcáról be lehetett lépni.
  A vigadó az idők során több belső átalakításon esett át és az udvar felé több bővítménnyel toldották meg, melyekben többek között cukrászműhely, raktárak kaptak helyet. Az 1960-as évek végén átépítették a színház épületszárnyat, ekkor elbontották páholyokat és vasbetonkarzatot építettek be, a földszinten pedig fix színházi nézőteret alakítottak ki.
  1992-ben a Petőfi Szálló befejezte működését. 1995-ben kezdődött el a felújítása, a város több régi, értékes épületével párhuzamosan, de még 2014-ben is csak az állagmegóvásig sikerült eljutni. Végül 2016-ban elindulhattak a munkálatok, és a földszinten kialakítottak egy közösségi-kulturális teret. Szabó János békéscsabai építész tervei alapján 2020-ra elkészült a homlokzatok rekonstrukciója, 2021 szeptemberére pedig a színház és vigadó revitalizációja. A színházat korszerűsítették, és egy kortárs bővítménnyel – többek között egy hátsószínpaddal – egészítették ki. A terem a szétszedhető nézőtér és a süllyeszthető zenekari árok segítségével hangversenyteremként vagy rendezvényteremként is használható.
  A komplexum belső kialakítása – a 400-430 főt befogadó színházterem, a kiszolgáló terek és a szalonok – Szenes István tervei alapján készült el.

  Megbízó: Szentes Város Önkormányzata
  Vezető tervező: Szabó János – Planning-Stúdió Kft.
  Építész munkatársak: Csulya Noémi, Pluhár Éva, Simon Angéla, Szabó Ádám, Terényi Krisztina
  Statika: Bene Tibor
  Belsőépítészet: Szenes István
  Belsőépítészeti munkatárs: Popovics István
  Gépészet: Pánfi Szilárd Attila
  Elektromos tervezés: László Erzsébet
  Akusztika: Arató Éva, Dr. Szentmiklósi Bertalan
  Színháztechnika: Szabó-Jilek Iván
  Rehabilitáció: Sipos Zsolt
  Tűzvédelem: Kiszely Attila
  Biztonságtechnika: László Árpád