• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A tőzsdetojás háza

  Kecskemét CAMPUS Oktatási Épület

  Építészek: Hartvig Lajos DLA, Nyéki Gábor, Bánáti Béla
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Bujnovszky Tamás
   
  A kecskeméti Neumann János Egyetemet több alföldi főiskolából alapították 2000-ben, 2019 őszén pedig átadták az egyetem számára létesülő campus első egységét, a Kecskemét CAMPUS Oktatási Épületét, amely az 5,5 hektárnyi fejlesztésből 1,1 hektáron valósult meg.
  A továbbiakban még öt épület öleli majd körbe a campus belső parkját. A látványterv szerint a stílus egységes lesz: fehér, lekerekített épület-objektumok jellemzik a jövőbeli, kilátótoronnyal is hangsúlyozott együttest.
  A campus parkjából a tágas, levegős aulába lépve jól áttekinthető az épület rendje. Azt érezhetjük, itt minden „tiszta és világos”, azaz „clare et distincte”, ahogy az a descartes-i racionalista filozófia egyik fő premisszája is volt. A racionalitás pedig a gazdaságtudományt is jellemzi, az épület mindenesetre ezt sugallja. Az aula két épületszárny között közvetít: az előadótermek északi szárnyát, illetve a tanszékek déli épületrészét fogja egybe. A 880 m2 alapterületű, négy szint magas aula kifejezetten fényben fürdik, amit a hatalmas ablaktáblákon kívül felülvilágítók is biztosítanak. Az automatikusan vezérelt lamellák belső oldala türkiz színű, állításukkal a homlokzat színe időben változik, de a belső tér fényei is módosulnak. A lekerekített homlokzat áramvonalasságát a külső síkján elhelyezett körbefutó vízszintes és ferde fémlécek vonalai hangsúlyozzák. A főbejárattal szemben, a szintenkénti átkötő folyosók mögött felsejlik a „tőzsdetojás”. A tágas térben kissé szokatlan arányú a körbefutó közlekedők födémvastagsága, ami persze nem véletlen, hiszen gépészeti berendezéseket is rejtenek. Testességüket fehér színük és a szerkezet aljáig lefutó, sűrű osztású mellvédpálcák oldják.

   

  Generáltervező: Lima Design Kft.
  Projektvezető: Madosfalvi Zoltán
  Felelős építész tervező: Nyéki Gábor
  Építészeti generáltervezés: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
  Felelős építész tervezők: Hartvig Lajos Dla, Bánáti Béla, Nyéki Gábor
  Projektvezető: Kopasz László
  Projektvezető építészek: Székely Ágnes, Dr. Bérces László
  Építészek: Bárdi Emese, Bukta Csaba, Ferencz Tamás, Guld Beatrix, Kádár Gergő, Kósa Luca Kornélia, Palkó Szilvia, Stircz György, Szatmári Szabolcs
  Belsőépítészet: Ördög Alíz, Vékony Tamás – Lima Design Kft.
  Belsőépítész tervező munkatársak: Csaba Eszter, Cseke Sándor, Dobrovicz Vivien, Faragó Szilvia, Fekete Emese, Hajdú Bianka, Horváth-Szabó Tamás, Mede Zsuzsanna, Szabó Daniella, Trikkal Adrienn
  Tartószerkeze: Szántó László – Exon 2000 Kft.
  Épületszerkezetek: Takács Balázs – Frt Kft.
  Épületgépészet: Nógrádi Péter – Hano-Plan Kft.
  Épületvillamosság: Ivanics Zoltán – Provill Kft.
  Akusztika, szcenika: Kotschy András – Kotschy és Társai Kft.
  Tűzvédelem: Csuba Bendegúz – Ventor Kft.
  Út, forgalomtechnika: Várnai Péter – Argon-Geo Kft.
  Közművek: Gárdonyiné Kormos Mária – Argon-Geo Kft.
  Hídtervezés: Csuka Bálint – Argon-Geo Kft.
  Környezetrendezés: Steffler István – Garten Stúdió Kft.
  Rehabilitációs környezettervezés: Szabó Henriett – Környezetgyár Kft.
  Konyhatechnológia: Gauland András – Teco-Gastro Bt.