• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A tudáspark arc(h)épülete

  Az óbudai Graphisoft Park új irodaháza

  Építészek: Vikár András, Lukács István
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Az immár húsz éves óbudai tudásközpont egyetemi, alkotó- és munkahelyeivel a nyugalom szigete. Folyamatosan bővül, de szerencsére még mindig szervesen. Legújabb épülete, a SAP Hungary Kft. irodaháza a Park bejárati széléhez került; léptéke és kinézete okán akár a tudáspark arc-épületének is tekinthető.
  Utcai homlokzata maga is kaput formál: a bejárati üvegajtó kétszintes üvegfalban áll, két oldalán befelé vezető kapubélletes kialakítással. A kapuzat aszimmetrikus megoldása (bélletek, üvegosztás) nemcsak esztétikai játék, de kellőképp hangsúlyossá is teszi a bejáratot. A ház hátul nyaktaggal kapcsolódik a cég korábbi épületéhez.
  Három tényező mindenképp szerepet játszhatott az épület kialakításában: a park szellemisége, az építtető cég filozófiája, valamint az alkotó építészek tapasztalata. A Vikár & Lukács Építészstúdió több irodaházat tervezett már, de sohasem egy sémára. Mindig az igényekhez és a helyhez alkalmasat és mindig mást. Óbudán, illetve a Graphisoft Parkban sem ez az első projektjük, a honlapjukon is olvasható hitvallásuk szerint: „Visszatekintve minden tervezési feladatnál a park hangulatához és épületeihez való alkalmazkodás volt a feladatunk, de minden épületünknél igyekeztünk valami, a Parkhoz, illetve az adott helyszínhez tartozó újat és eltérőt is létrehozni, hiszen a hely szelleméhez és az adott korhoz történő igazodás, hitünk szerint csak együtt eredményes.”

  Generál tervezés: Vikár és Lukács Stúdió Kft.
  Építész vezető tervezők: Lukács István, Vikár András DLA
  Építész társtervező: Gál Árpád
  Építész munkatársak: Mangel János, Kákóczki Norbert, Király Szabolcs, Bencsik Tamás, Tóth Balázs, Seidl Krisztián
  Statika: Kokopelli Kft.
  Épületgépészet: Enco Mérnöki Iroda Kft.
  Épületvillamosság: VA-IQ Kft.
  Tűzvédelem: BNN Biztonságtechnika Kft.
  Épületszerkezetek: FRT Raszter Építésziroda Kft.
  Környezetvédelem: Józsa és Társai 2000 Kft.
  Tájépítészet: Garten Stúdió Kft.
  Közlekedés: Wettstein & Társa Bt.