• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Átalakuló közösségi mintázatok

  Portus Home 2, közösségi iroda és szállás, Vászoly

  Építész: Kovács D. Barna
  Szöveg: Wettstein Domonkos
  Fotók: Bata Tamás

  A Balaton-felvidék dinamikus átalakuláson megy keresztül, a táj urbanizációja új kihívások elé állítja a régió építészetét. Az egykoron rurális életmódot követő településeken ma már eltérő életformák és identitások keverednek, egyre többen költöznek a településekre, miközben a város és a „második otthonuk” közt időszakosan ingázók, valamint a turisták száma is növekszik.
  Mindez az építészeti mintázatok átalakulásával is együtt jár, a hagyományos morfológiák és identitást adó karakterek válságba kerültek. A táji urbanizáció folyamatait az agglomerálódó térségeket jellemző funkcionális keveredés, léptéknövekedés és az ezekből adódó absztraktabb formálás kíséri. Az átalakulás az építészet számára is kérdéseket fogalmaz meg: hogyan lehet ebben az egyre inkább urbanizálódó táji környezetben megtalálni és megőrizni a kultúrtáj folytonosságát?
  A tájhasználat átalakuló mintázataihoz új építészeti stratégiák kialakítására van szükség. A regionális kísérletezésbe Kovács D. Barna építész már korábban bekapcsolódott, aki nem először dolgozott együtt a Portus Home innovatív építtetőjével, Antal Csabával. Az együttműködésükből megszülető dörgicsei Portus Home 1 szállásépület 2018-ban elnyerte az Év Háza díjat. A két épület nemcsak a tervezési háttér és a projekt tekintetében kapcsolódik össze: a szerkesztésük és a koncepciójuk is egymásra épül, és ezáltal a tervező mára már egy sajátos stratégiát alakított ki az urbánus és rurális tájhasználat közti alternatív párbeszédben.
  A vászolyi Portus Home 2 „coworking és coliving” közösségi teret egy korábbi tehénistálló épületéből alakították ki. A mezőgazdasági épület átalakulása plasztikusan megmutatja a régió tájhasználatában zajló folyamatokat. Bár a község mindössze kétszáz lakossal rendelkezik, de a Balaton-felvidékre ma már a nyári főszezonon túl egész évben érkeznek vendégek, akik nemcsak kirándulócélpontként, hanem konferenciaturizmus vagy hosszabb elvonulás céljára is a festői adottságokkal rendelkező környéket választják. A covid időszakában sokan hosszabb időre le is költöztek a környékre, miközben a járvány a munkavállalás jellegét is átalakította. Egyre inkább elterjedtté vált a home office lehetősége, ami úgy tűnik, mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára kedvező alternatívává vált, és így a járványt követően is sok helyen alkalmazásban maradt.
  Az intézmény működési modellje egy városi közösségi irodánál komplexebb szolgáltatást nyújt. A munkatér ugyanis különböző jellegű szállásterekkel egészül ki, így nemcsak a környező lakosok, nyaralók és időszakos leköltözők számára nyújt alternatív munkateret, de a hosszabb rövidebb időre vendégként érkezők számára is átfogó szolgáltatást ad. A helyre akár több hónapos időtartamra is le lehet költözni, így az elvonulást keresők vagy az alkotómunkát folytatók számára is menedéket nyújt. Az épületben két- és háromágyas apartmanok, vendégszobák találhatók, de a tágabb környezetben további alternatív szálláshelyek is fellelhetőek. Az innovatív megbízó az épület körül alternatív szálláshelyek kialakításával is kísérletezett. Így a közösségi irodát tervező építész egy minimál kabinházat is tervezett, mellette pedig egy szlovák fejlesztésű előregyártott kapszulahotel is található a területen.

  A dörgicsei és a vászolyi Portus Home házak formálásában Kovács D. Barna számára a szerkezeti konstrukció fontos identitást teremtő eszközként jelenik meg. A hagyományos szerkesztéseket dekonstruálva és új logika mentén összerakva alakítja ki a megváltozott funkcionális igényeknek is megfelelő konstrukcióit. A korábbi dörgicsei épület bemutatásánál a tervező stratégiáját egyfajta „népi-urbánus dekonstrukcióként” írtam le, és épp ezt a szerkesztést folytatja a vászolyi munkájában is. Ez az alkotói látásmód azonban nemcsak a saját tervezési feladatok értelmezéséhez, de az átalakuló régió identitáskereséséhez is hozzájárulhat.

  Építészet és belsőépítészet: Kovács D. Barna – Barna Architects
  Tartószerkezet: Balogh Tamás