• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Az idő természete

  Vízifűrész Látogatóközpont, Ívó, Hargita megye

  Építész: Köllő Miklós
  Szöveg: Anthony Gall
  Fotók: Erős Zoltán-Levente, Szigeti Vajk-István, Köllő Miklós (Larix Studio)
   
  A Székelyföldön, a Madarasi-Hargita nyugati oldalán, az Ivó patak mellett, Ivó falu központjában áll egy vízikerekes fűrész – azaz fűrésztelep és egyben látogatóközpont. A létesítmény 2015-ben készült el a Larix Stúdió tervei nyomán.
  Egykoron számos hasonló létesítmény volt a környéken. A hegyről gyorsan lefolyó vizeket hasznosították arra, hogy nemzedékről nemzedékre örökölt és karbantartott technológiával – kevés fémből és fából pótolható alkatrészekből álló szerkezetekkel – a víz folyásában rejtett potenciált a fűrészmalom erejévé alakítsák át.
  A tervezési feladat az inkább a múlthoz tartozó tevékenységnek és technológiának a bemutatása volt egy olyan területen, ahol bizonyíthatóan állt korábban egy hasonló létesítmény. Ugyanakkor sem kép, sem egyéb dokumentum nem állt rendelkezésre a rekonstrukcióhoz, csak az a lehetőség, hogy a tervezők tanulmányozhattak hasonló, részben még látható objektumokat, illetve kialakíthattak ehhez a témához egy, a gyakorlatban is helytálló elméletet. E tekintetben a fűrészmalom nem is igazán rekonstrukció, de nem is csupán múltidézés. Elsősorban egy technológia bemutatására vállalkozik, amelynek alapja egy, még dokumentálhatóan fennmaradt, hasonló üzem „klónozása”.

   

  Megrendelő: Zetelaka község
  Generáltervezés: Larix Studio
  Építészet: Köllő Miklós, Győrffy László-Miklós
  Szerkezet: Gurzó Levente, Kercsó Zoltán
  Szakértő: Mondoc Bogdan Nicolae
  Kivitelező: Faragó Kft.
  Tanácsadók: Csergő Tibor (történelem),Dr. Balázs György (néprajz, fa technológia)