• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egyszerű, mint a faék

  Ék ház, Szentendre

  Építészek: Vadász Bence, Vadász Balázs
  Szöveg: Ulrich Tamás
  Fotók: Palkó György

  A rövid Seregély utca beépítése heterogén, közepe táján tűnik fel a meghökkentő, egymással szembeforduló két ék. Két ellentétes irányultságú, ék alakú épület egymást kiegészítő, a kompozíció hatását fokozó ősi építészeti elem, akárcsak az ember által épített első féltetős kunyhók. Itt az egyik a lakófunkciót fogadja be, ahol párhuzamos, fáradt-vörös tömör téglaburkolatú falak között, az utca felől karakteresen emelkedő, szürke fémlemez tető fed. A másik ék, mint zöld lejtő, természetes képződményként emelkedik ki, illetve simul bele a környező terepbe – attól függően, melyik irányból nézzük. A nagyobbik ék, a lakóegység a patak felé néz, erre nyílik fel az ék, nyugalmas „saját patakparti erdőre” tájolt hálószobával. A képletszerűen egyszerű alaprajz a magyar népi építészeti hagyományokhoz nyúl vissza, az utcai „tisztaszoba” – a tágas nappali – az utcára merőlegesen tájolt. Az egyenes tengelyvonalra felfűzött helyiségek sorrendje: nappali-étkező, csupán pulttal elválasztott konyha, fürdő, hálószoba, hálószoba, rejtett belső közlekedővel, amelybe egyenes karú lépcső is épült. A nagy ék délkeleti oldalán pergolával árnyékolt tágas terasz húzódik, előtte saját kertterület, néhány fával gazdagított füves rész. A tetőtér egyelőre beépítetlen, de a család bővülésével újabb két háló és egy fürdőszoba is kialakítható itt.
  A kisebbik ék – a telek északnyugati oldalhatára közelében – garázs, műhely és tároló helyiség, rézsűs teteje a természetes terepről felfutó füvesített, az eredeti fákat is megtartó zöld lejtő, az épület felett pedig füvesített extenzív zöldtető akár egy szánkózó dombocska is lehetne. A két téglaburkolatos tömb közötti hasítékban üvegdobozként jelenik meg a bejárati előtér, mögötte a háztartási- és kazánhelyiség, ami egyben a műhelybe átvezető közlekedő. Ettől a két ék közötti üvegezett könnyűszerkezetes betételemtől az épület alaprajza H alakúvá válik, ahol a hosszú szárak az egymással szembeforduló ékformák. Az utcafronton – az üvegdoboz ellenpontjaként – a homlokzattal megegyező téglaburkolatú, szerény lapostetős bejárati építmény és kukatároló áll.
  A homlokzatokon kevés anyagtípus jelenik meg: a finom selymes árnyékot adó, halványvöröses tégla hatású lapburkolat, illetve a beton hatású vakolt betételemek, a terasz pergolájának látszó vasbeton szerkezete, a természetes színre pácolt fa nyílászárók, valamint a vízszintesen tolható, fix zsalus árnyékolópanelek. A párkányok, az ereszek és a felszegélyek anyaga megegyezik a tető korcolt szürke lemezfedésével.

  Építészek: Vadász Bence DLA, Vadász Balázs
  Épületszerkezetek: Polarecki Tamás