• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Elegáns és hétköznapi

  Elbphilharmonie, Hamburg

  Építészek: Herzog & de Meuron
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotó: Iwan Baan

  2017 januárjában nyitotta meg kapuit Európa urbanisztikai és építészeti értelemben egyformán nagy jelentőségű épületegyüttese, a hamburgi Elbphilharmonie plázába integrált koncertterme. A napjainkban sorra épülő kulturális központok általában egy szűkebb réteghez szólnak. Annak érdekében, hogy az új koncerttermet ne csak a látogatók bizonyos köre élvezhesse, hanem valódi közösségi térként működjön, a Herzog & de Meuron iroda egy olyan koncepció mellé állt, amely nem csak tetszetős építészetet, de vonzó funkciót is jelent a városlakók és az idelátogatók számára.

  Az ötlet megszületésétől a megvalósításig tartó tizenhat évben számos változás történt, az alapkoncepció azonban változatlan maradt. Az épületben nemcsak a zenekar kapott új otthont, hanem a fejlesztésnek köszönhetően a nagy múltú kikötőváros utolsó roncsterületei is eltűntek, és a helyükön kiépült új városrész, a HafenCity immár egy ikonikus épülettel bővült. A hatalmas, 120000 m2 bruttó alapterületű, 110 méter magas sokfunkciós épület három hangversenyteremmel, luxuslakásokkal, szállodával, üzletekkel, konferenciaközponttal és parkolóházzal uralja a kikötői területet.

  A Elba két ága közötti sziget csúcsán található háromszög alakú területen egy 1966-ban épült kávé- és kakaóbab raktár állt, amit a 20. század legvégéig használtak. Ennek az épületnek a szilárd, erős szerkezetére ültették rá az építészek az új tömböt. Megtartották az alaprajzi formát és az apró nyílások rendszerét, de a nyugodt, kiegyensúlyozott téglahomlokzatot több emelet magasságban végigfutó üvegsávokkal törték meg. Az egykori raktár helyén alakították ki a hét szintes, több mint 500 férőhelyes parkolóházat, és itt kapott helyet a zenei oktatás központja, szívében a 150 férőhelyes Kaistudióval, az experimentális zene otthonával. Az előadások, workshopok számára alkalmas termek mellett interaktív hangszermúzeum is látogatható.

  Generáltervezés: Herzog & de Meuron GmbH, H+P Planungsgesellschaft mbH & Co. KG, Hochtief Solutions AG
  Partnerek: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Ascan Mergenthaler (felelős partner), David Koch (felelős partner, projektmenedzser)
  Munkatársak: Jan-Christoph Lindert (projektvezető), Nicholas Lyons (építész), Stefan Goeddertz (építész), Christian Riemenschneider (projektmenedzser), Henning Severmann (projektmenedzser), Stephan Wedrich (projektvezető 2012-ig), Carsten Happel (projektmenedzser), Birgit Föllmer (projektmenedzser – koncertterem), Kai Zang (projektmenedzser – új épület, kamaraterem), Peter Scherz (projektmenedzser – raktárépület, Kaistudio), Jan Per Grosch (projektmenedzser – burkolat)
  Elektromos tervezés: Hochtief Solutions AGGépészet: Hochtief Solutions AG, Knott & Partner Ingenieure VDI, Müller + Partner, Braunschweig, C.A.T.S. Computer and Technology Service GmbH
  Szerkezet: Hochtief Solutions AG, Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Basel, Switzerland (2005-13)
  Akusztika: Nagata Acoustics Inc.
  Kivitelező: Adamanta Grundstücks-Vermietungsgesellschaft mbH & Co., Hochtief Solutions AG
  Megbízó: Freie und Hansestadt Hamburg, Germany