• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Előtte – utána

  Shopmark bevásárlóközpont, Budapest

  Építész: Kertész András Tibor, Tóth Tamás
  Szöveg: Mikó László
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A tömegesen látogatott bevásárlóközpontok jelentős hatással bírnak az emberek vizuális kultúrájára. A felújított Shopmark bevásárló központ eleganciája, kulturált forma- és színvilága révén hosszú éveken át jó például szolgál a vásárlók és itt dolgozók számára egyaránt.
  Manapság a bevásárlóközpontok piaci és műszaki élettartama 15-20 év, melynek elteltével eladják, felújítják, átépítik őket. Az Europark az 1990-es átadását követően napjainkra ért ebbe a korba. A helyválasztást az idő igazolta, a létesítmény látogatottsága a Kőbánya-Kispest közlekedési és kereskedelmi központ elkészültével sem csökkent. Az épület süllyesztett parkoló + 2 szintes magasságú, lineáris közlekedési tengelye a főbejárattól egy élelmiszer-áruház bejáratáig tartó zsákutca. A főbejárattal ellentétes oldalon a gazdasági feltöltés forgalma zajlik. Az épület hossztengelye mögött további kereskedelmi létesítmények állnak, ezért a tervezők felvetették az épület közlekedési tengelyének végigvezetését és hátsó megnyitását, a gondolatot azonban az üzemeltetők sajnos elvetették. Ugyanerre a sorsa jutott a parkolószint színes festéssel történő felújítása is.
  A korábbi – inkább taszító, mint hívogató hatású – főbejárat elé épített új, oszlopsorral alátámasztott előtető az épület funkciójához arányosan ünnepélyes előteret és belépést biztosít az új, kétszintes átriumba.
  A hosszhomlokzatokon feketére festett meglevő falpanelek elé szerelt fehér PVC-borítású lamellasor leleményes és költséghatékony ötlet. Az épület nagy távlatból is látható, ezért a méretes reklámfelületek jól komponált elhelyezésére is gondot fordítottak a tervezők.
  A felújítás kiemelkedő értéke az a tudatos monokróm szín- és anyagválasztás, ami maradéktalanul érvényesülni engedi az árucikkek és reklámok színes világát a külső felületeken és belső terekben egyaránt. A kétszintes belső térben a korábbi derékszögű, kisméretű kivágások átszabásával íves vonalú, tágas megnyitások keletkeztek, a főbejárat mögött kialakított átrium tér látványos indító eleme lett az épületnek.

  Építész: Kertész András Tibor, Tóth Tamás – Avant-Garde Stúdió
  Építész: Acsády Zsombor
  Építész munkatársak: B. Tóth Dániel, Boholy Ildikó, Nemes Ildikó, Szász Tamás
  Belsőépítészet: Szenes István, Popovics István – Sezenes Design Stúdió
  Tartószerkezet: CAEC Kft.
  Épületvillamosság: Hungaroprojekt Kft.
  Gépészet: G&B Plan Kft.
  környezettervezés: Torma Sarolta – Land-A Kft.
  Megbízó: Euro-Mall Ingatlanbefektetési Kft.
  Lebonyolítás és műszaki ellenőrzés: TKC Europe