• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Értékek és mértékek

  A tolcsvai Szirmay-Waldbott kastély rekonstrukciója

  Építész: Rudolf Mihály
  Szöveg: Tuczai Rita
  Fotók: Hajdú József

  Tolcsva, Tokaj-Hegyalja egykori mezővárosa bővelkedik a múlt relikviáiban. Az érintetlen, vadregényes Zempléni-hegység erdőségeinek közelsége és híres szőlődűlői a történelmi időkben is vonzották a birtokosokat, akik aztán szép számmal hagytak maguk után ma már műemléknek számító kastélyt, kúriát. Ez a pompás múlt átragyog az elmúlt idők rombolásain, a gazdára talált, felújított, új funkciókkal felruházott tolcsvai kastélyok fel-felcsillannak a lassan rendeződő faluképben.

  A Szirmay-Waldbott-kastélyt a főúri reprezentáció pompája és az agrártudományi műveltség sűrűsödése a maga idejében messze földön híressé tette. Napjainkban látogatóközpontként keresi új szerepét a térség életében. Eddigi rekonstrukciójának szellemisége megismételte egykori építtetőinek szándékát: megőrizni az elődök által teremtett értékeket és a mindenkori lehetőségekhez igazítani a fejlesztés mértékét. A földszintes, klasszicista stílusban épült kastély egészen napjainkig általános iskolaként működött. A funkciójához igazodó átépítések, toldások-foldások miatt inkább lelakottnak, mintsem romos állapotúnak tűnt. Tetőszerkezetében a gyámgerendákhoz fűzőcsavarokkal felkötött gerendái épségben maradtak, csak a vápák alatt vizesedtek a falak. Nem csoda hogy elkerülte a műemléki hatóságok figyelmét, a tervtárban nem volt róla adat. Így rekonstrukciója a homlokzati felméréssel, majd egy teljes műemléki felméréssel kezdődött: falszövet-kutatással, festőrestaurátori kutatással, farestaurátori kutatással és az építéstörténeti tudományos dokumentációk felkutatásával. A történeti elemzést szerencsésen kiegészítette egy ritka lehetőség: a Szirmay és Waldbott családok leszármazottai családi emlékezetükben, történeteikben megőrizték a kastélyt, s minden tudásukkal, nem ritkán tárgyi emlékeikkel is hozzájárultak felújításának sikeréhez.
  A kastélyt az itt birtokló, az ország mind politikai, mind vallási, gazdasági és kulturális életében jelentős szerepet játszó Szirmayak kezdték el építeni. Egy 1784-es térképen az udvarház még leginkább épületcsoport volt, a 18-19. század fordulóján már parkkal körülvett reprezentatív nemesi rezidenciaként említik a források. Pincéjének és konyhájának barokk kori maradványai mutatják ennek emlékét. A máig fennmaradt klasszicista kastély első egysége és középpontja egy téglalap alakú, két sarkán egy-egy toldalékkal rendelkező új építésű ház volt. Egy késő klasszicista bővítés során nyerte el összetett, de szimmetrikus szerkezetét, jó ritmusban tagolt homlokzatának rendjét. 

  Vezető építész: Rudolf Mihály DLA
  Építészek: Szamosi Endre, Molnár Katalin, Bögös András, Szélné Mercz Eszter, Huszanyik Borbála, Lipták Zoltán
  Kertészet: Vincze Attila, T. Brózik Zsófia
  Statika: Kalydy Zoltán
  HVAC: Várfalvi Géza
  Elektromosság: Münnich Gábor
  Tűzvédelem: Dr. Söllei Pál
  Kiállítási installációk: Deigner Ágnes
  Faanyag kutatás: Kemenczki Kálmán
  Falkép kutatók: Nemessányi Klára, Boromisza Péter
  Farestaurátor: Lászlóné Balogh Zsófia
  Építéstörténeti tudományos dokumentáció: Bordás Beáta, Virág Zsolt
  Adatközlők: Báró Waldbott Jánosné, Szirmay Gábor, Ifj. Pauleczki Ferenc
  Értékleltár: Simon Zoltán
  Falszövet kutatás: Feld István, Simon Zoltán
  Kivitelezés: Közlak-Ép Zrt. – Szalay Antalné, Szalay Antal
  Kiállításrendezés: Igaz Rita, Molnár Gyöngy, Virág Zsolt
  Installációk kivitelezése: Dominium Kft.
  Bútormásolatok, enteriőrkiegészítők: Majoros És Társa Faipari Kft.
  Kőrestaurátor: Kovács István
  Farestaurátor: Lászlóné Balogh Zsófia
  Műszaki ellenőr: Horváth Tamás