• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Érzékeny metamorfózis

  Lakóház, Budapest

  Szöveg: Tatai Mária
  Építészek: Dékány Tibor, Hatvani Ádám
  Fotók: Hlinka Zsolt

  A budai Attila út a Vérmező keleti határfalát alkotja a Mikó utcától a végén lévő iskoláig – épületsorát csak a fák lombfüggönye takarja. A ma látható, jellemzően 4-6 emeletes lakóházak a 20. században épültek a korábban földszintes beépítés helyére. A most megújult 99. számú középület kitűnik a sorból, eredeti tervezője Györgyi Dénes, aki az ELMŰ összetett funkciói számára komponálta „bauhausos” hangnemben. Az eredeti épület üzemi és ügyfélszolgálati terekből és szolgálati lakásokból állt. Az új tervben az alsó szintekre közösségi funkciók kerültek – péküzlet, étterem, illetve az Attila99loft lakáshotel közösségi terei (előcsarnok, fitnesz zóna, pihenőkert). Az emeletekre pedig összesen 16 loft jellegű luxuslakás, köztük a legfelső szinteken tetőteraszos penthouse-ok. A megújított vasbeton pillérvázas szerkezet lehetővé tette nagy alapterületű lakások kialakítását. Három lépcsőházat sikerült régi formájában megtartani, éppen ezek fogják össze – mintegy a ház rendező lelkeként – a bonyolult térrendszert. Ezek az egyszerű kétkarú lépcsők szolidak és elegánsak, egyébként pedig a lakásokat exkluzív módon, a közvetlenül bennük megálló liftekből is meg lehet közelíteni. A külső homlokzatok mintha semmit sem változtak volna. Persze ahhoz, hogy valami ugyanolyannak hasson, rafinált eszközökkel kell élni, hiszen többek között például a korszerű hőszigetelést is biztosítani kellett. A nyílásosztások azonban lényegében megmaradtak, a harmonikus homlokzatok nem szenvedtek csorbát. A Bugát lépcső felől a régi nagy üvegfelület észrevétlenül újult meg: hajtogatott felülete valójában nóvum, de mert a teljes nyílásmérete megegyezik a régivel, a homlokzat összhangja megmaradt, a kortárs megoldás pedig mintegy észrevétlenül teszi reprezentatívvá, maivá. A lépcsőházakban a megőrzött műkőlépcsők és a régi fém korlátok formavilága különleges élményt nyújt: a könnyed korlátokat fehér, lapos szalaglemezekből gyártották, helyenként ráadásul stílusos, lendületes ívvel záródnak. A régi ház a helyén maradt és megtartotta jellegzetes stílusát. Építészei kellő szakmai alázattal nyúltak hozzá, és úgy tették rá saját kézjegyüket, hogy elődjük keze nyomát is megőrizték. A végeredmény: régi és új szerencsés összhangja.

  Építészeti koncepció, tervezés: Dékány Tibor, Hatvani Ádám – sporaarchitects Kft.
  Belsőépítészeti koncepció: Dékány Tibor, Hatvani Ádám – sporaarchitects Kft., Ficzere Anett
  Generáltervező: DVM Group Kft.

  Kiviteli terv:
  Építészet: Dékány Tibor, Hatvani Ádám, Ungerhofer Dániel, Pomázi Dóra, Tripsánszky Zoltán, Botta László, Kosik Péter – sporaarchitects Kft.
  Belsőépítészet: Dékány Tibor, Hatvani Ádám, Ungerhofer Dániel, Pomázi Dóra, Evva Ambrus, Tripsánszky Zoltán, Botta László, Kosik Péter – sporaarchitects Kft., Berecz Dániel, Kutasi-Kovács Petra – DVM Group Kft.
  Tájépítészet: VK Stúdió
  Statika: AGD mérnökiroda Kft.
  Szerkezettervezés: Dudinszky Tervezőiroda Kft.
  Épületgépészet: Agorex Kft.
  Épületvillamosság: Kelevill Kft.