• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • EXPO 2019 a kínai nagy fal tövében

  Kertészeti Világkiállítás, Peking, 2019. április 29 – október 7.

  Szöveg és fotók: Lővei Pál

  Peking központjától 74 km-re, a nagy fal leglátogatottabb, badalingi szakasza mögött elterülő Yanqing hegyektől övezett medencéjében létesült a világkiállítások történetének eddig legnagyobb területű, nemzetközi kertészeti bemutatója. Ahogy az a nemzetközi kiállításokat már a kezdetektől gyakran jellemezte, megrendezése történelmi évfordulóhoz, a Kínai Népköztársaság hetven évvel ezelőtti kikiáltásához kapcsolódik.
  A rekordok döntögetése Kínára eddig is jellemző volt – már a 2010. évi sanghaji expó is minden idők legnagyobb területű, a legtöbb hivatalos résztvevővel és látogatóval büszkélkedő bemutatója volt. Most a Kiállítások Nemzetközi Irodája (BIE) által 1960 óta felügyelt kertészeti világkiállítások minimálisan elvárt területének mintegy hússzorosán, a Guishui folyó mellett épült fel az expó. Nem ez az első ilyen jellegű esemény Kínában, az 1999-ben a dél-kínai Kumingban rendezett bemutató parkja ma is a város egyik látnivalója.
  Pekingnek ebben a kerületében egy új városnegyed épül, amelynek lakóit a kiállítás zárását követően is szolgálja majd a minden szükséges infrastruktúrával ellátott, hatalmas park, a folyó mentén érintetlenül hagyott, de a talajtól elemelt gyalogutakon bejárható nádasokkal és ártéri erdőkkel. A rendezők által épített néhány nagy pavilon is megmarad, ahogy a központ felől ide vezető két eddigi autópályát tehermentesítő, most elkészült harmadik gyorsforgalmi út is. A környék hegyei között zajlanak majd 2022-ben a pekingi téli olimpia versenyei is: a kínai főváros lesz az első olyan helyszín, amelyik nyári és téli olimpiát egyaránt rendezett.