• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Felfelé feszített víztükör

  Aquaticum Strandfürdő, Debrecen

  Építész: Bordás Péter
  Szöveg: Mizsei Anett
  Fotók: Palkó György, Illés Anna

  A BORD Építész Stúdió nem először tervez olyan épületet, amellyel feszegeti a határokat és kitágítja az építészetről alkotott fogalmainkat. Bordás Péter vezető tervező és munkatársai az erdei tó frissítő élményét hajtogatták össze látványos dobozzá. A koncepció meggyőzte a tervpályázati zsűrit, az igazi bravúr azonban ezután történt: megépült és 2020 nyarán megkezdhette első szezonját a megújult Strandfürdő.

  A debreceni Nagyerdő kiemelt jelentőségű rekreációs, természeti és városi parkterület egyben. Nem csoda, ha komoly civil érdeklődés is kísérte az építkezést – egy Debrecen léptékű várost lakói még sajátjuknak éreznek, szívükön viselik a sorsát, látják benne a lehetőségeket és észreveszik a változásokat. A hosszú ideje alulhasznosított strandfürdő felújítása is ilyen esemény volt, amely ma már nemcsak a helyieket vonzza, hanem a távolabbról érkezőket is.
  A kompozícióban, telepítésében meghatározó volt a hely minél takarékosabb kihasználása. Az értékes zöldfelületek védelme érdekében jobbára a korábbi létesítmények helyére építkeztek, ami az élmények és funkciók sűrítésével járt együtt. Hiba lenne ugyanakkor csak a fő tömegre fókuszálni. Tagadhatatlanul ez a megújult strandfürdő a leglátványosabb eleme, miközben egy, a tágabb építészeti-tájépítészeti összefüggéseket is figyelembe vevő vízió része. Ennek fő rendező eleme a hullám motívuma, akár élére állítva, pengeként jelenik meg, akár lágy zöld domboldalként, amely elválasztja a strand területét az úttól. Utóbbi a corbusier-i Modulor magasságában felhasítva megnyílik, hogy kiszolgáló funkciókat fogadjon be.

   

  Generáltervezés: BORD Építész Stúdió
  Vezető tervező: Bordás Péter
  Koordináló építész: Kiss Dalma
  Építészek: Baráth Dániel, Belányi Zsolt, Gulyás Róbert, Gyárfás Noémi, Hindy Dorottya, Illés Anna, Lente Artúr, Lente-Papp Linda, Mezey Tamás, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Tóth Viola, Ulmann István, Zsólyomi Réka, Zih Kata
  Kert- és tájtervezés: Doma-Tarcsányi Judit, Waldmann Andrea, Bőcs Beatrix – Gardenworks
  Gépészet: Hollókövi Zoltán – BORD Épületgépész Stúdió
  Tartószerkezet: Dezső Zsigmond – Hydrastat Mérnöki Iroda
  Az üvegfelületek mintájának tervezője: Szőnyegi Zsófia textiltervező
  Üvegfelületek grafikája: Rotblau Labor
  Megbízó: Debreceni Gyógyfürdő Kft.
  Kivitelező: Hunép Zrt.