• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fény és anyag kölcsönhatása

  ELI-ALPS kutatóközpont, Szeged

  Építész: Szőkedencsi Géza
  Szöveg: Mizsei Anett
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Szőkedencsi Géza és az Artonic építészei fajsúlyos házat terveztek, amelyet a benne elhelyezett csúcstechnológia tematizál. Művészi értékű tereik és Magyarországon sosem látott mérnöki teljesítményüknek köszönhetően nem csak tudományos jelentőséggel bír a Szeged határában megépített ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatóközpont.
  A ház alkotói azonos erővel jelenítik meg a funkcionális működést és fordítják le azt az esztétika nyelvére. Fényimpulzusok és szilárd részecskék találkoznak az épület szívében, a 74 méter élhosszúságú, négyzet alapterületű kísérleti területen, s a főbejárattól elindulva egy folyamatos skálán mozgunk: reprezentatív terek kompozícióitól elindulva haladunk végig a házon, mígnem elérjük a kutatásoknak otthont adó „A” épületet. Az építészek végig következetes idegenvezetőink maradnak és magabiztosan tartják az egyensúlyt elegancia és indusztriális esztétika közt.
  Tízhektáros sík terület veszi körbe az épületet, közvetlen szomszédjai nincsenek. Körülötte a vadvirágos puszta rendezett kertre vált. A falak mentén vízfelületek húzódnak, a ház geometriáját kiterjesztve a tájra is: anyagukban mintázott, gravírozott felületek szövik át a kutatóintézet teljes területét. A tervezők egyetlen lendületes vágással alakították ki a tagolt tömegű komplexum főhomlokzatát, megnyitva és mozgalmassá téve azt. A zártabb irodai szárny és a tisztán üvegből épített fogadócsarnok találkozása jelöli ki a bejáratot. Az üvegfelület megjeleníti az ég és a horizont reflexióit, fotovoltaikus cellák adják mozaikszerű, strukturált mintázatát, pixelszerűen felbontva a nagy, egybefüggő felületet. Ugyanakkor mindez nem töri meg a hegyesszögű forma ereje, amely mögött átsejlik a kutatóközpont „agya”, a belsejében létrehozott tömegbe helyezett konferencia- és tudásközpont.

  Generáltervező: ÁKA 2012 Konzorcium (ÁKMI Kft, K+K Kft, ARTONIC Kft.)
  Generál építész tervező: ARTONIC Design Építészeti Kft.
  Felelős építész tervezők: Szőkedencsi Géza, Orbán Csaba
  Építész tervezők: Bárdos Gabi, Besnyői Rita, Debreczeni András, Hoffman Tamás, Ékes Márton, Gömbös Máté, Kövér Zoltán, Kutasi Dániel, Molnár S. Gergely, Menyhárt Gergő, Szlovicsák István
  Belsőépítészet: Töős György, Pintér Tamás