• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fiatalok a “fiatalok” után

  Kispiac, Wekerletelep

  Építészek: Füzes András, Tóth Péter
  Szöveg: Salamin Ferenc
  Fotók: Jurassza Zsófia

  A 2019-ben megvalósult Kispiac története tizenkét éve, az akkor 100 éves évfordulóját ünneplő ikonikus Wekerle-telepen egy építészeti pályázattal indult el. Az első helyezett építészek a telep teljes felépülése óta eltelt közel száz év első új középületét tervezték meg, s a szocialista bódésor helyén építészeti rendszerváltásként is értelmezhető, a nagy elődök gondolatait újraértelmező piacépület született.
  A tervezés története több mint tíz évet ölel át. A Makovecz Imre által alapított mesterképző, a Vándoriskola belső pályázati feladataként indult 2008-ban Csernyus Lőrinc, az iskola vezetőjének szervezésében és az akkori főépítész helyszínjavaslata alapján. A színvonalas tervek közül két győztest hirdettek, Füzes Andrást és Tóth Pétert, akik azt kapták feladatul, hogy ketten együtt készítsék el az épület további terveit. A folyamat többször elakadt a pénz hiánya, vagy az érdektelenség miatt, a tervet 2-3 évente új alapokon, egyre kisebb alapterülettel kellett átdolgozni, újratervezni. Végül 2017-ben született meg az a változat, mely a fővárostól kisebb támogatást nyert, és az önkormányzat nagyobb ráfordításával végül 2019-re megvalósult.

   

  Építészek: Füzes András, Tóth Péter DLA
  Építész munkatárs: Faragó Melinda
  Statika: Mantuano Tamás – Pond Mérnöki Iroda
  Gépészet: Szalóky László – Kristály Klíma Plusz Kft.
  Elektromos tervezés: Levek István – Standard Épületvillamossági Kft.
  Úttervező: Péter Zoltán, Kenéz Attila – RoadInfo Tanácsadó Kft.
  Díszítő motívumok: Boór Bernadett, Faragó Melinda, Harmath-Gyetvai Enikő, Tóth Bence Péter, Radev Gergő, Szilágyi Szabolcs, Juhász Balázs
  Beruházásszervező: Horváth Gyula – Kispest Kft.