• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Folyamatos múlt

  A megújult Karmelita épületegyüttes

  Építészek: Zoboki Gábor, Silvester Csaba
  Szöveg: Sulyok Miklós
  Fotók: Réthey-Prikkel Tamás

  Talán az elmúlt évtizedekben nem volt ennyire nehéz tervezési feladat a magyar építészetben, mint amilyen Zoboki Gábort megtalálta, amikor a Miniszterelnökség új székhelyét lett módja megtervezni a Budai Várnegyedben, egy régi és egy új épületben. Igen összetett a feladat építészeti problematikája, de a szimbolikus oldala talán még ennél is bonyolultabb.
  Emlékezet és történelem szétválása korunk egyik alapvető szellemi problémája, áthatja kultúránk egészét. Pierre Nora francia történész így fejti ki ezt: „Emlékezet, történelem: távolról sem szinonimák, s rá kell ébrednünk, hogy szembeállítja őket minden. Az emlékezet maga az élet, melyet élő csoportok hordoznak, s ekképpen folyamatos fejlődésben áll, kitéve az emlékezés és a felejtés dialektikájának, nem törődve szükségszerű deformációjával, védtelen minden használat és manipuláció ellen, hajlamos hosszú rejtőzködésre és hirtelen új életre kelésre. A történelem mindig problematikus és tökéletlen rekonstrukciója annak, ami már nincs. Az emlékezet mindig időszerű jelenség, megélt kötődés az örök jelenhez; a történelem a múlt megjelenítése.”
  A modernitás időtörése pillanatonként sokszorozódik jelen és múlt között, amikor az egyre gyorsuló társadalmi folyamatokban tiszavirág életű kulturális jelenségek burjánzanak a mindent uralni vágyó tömegmédiában. A közösségek jelen lévő múltjaként tételezett emlékezet pedig kénytelen szembesülni a történettudomány tárgyilagos és semleges tényfeltáró tevékenységével, amely jogot formál a közösségek, nemzetek kulturális és történeti emlékezetének ellenőrzésére. Éppen a kulturális örökség, s kitüntetetten is az épített környezet az, amely fenntarthatja az ember, a közösség lelki egészségét, időbeli beágyazottságának tudatát, helyét. „A totális uniformizálás világában az emlékezés lehetővé teszi a másság megtapasztalását és a távolságtartást a jelen tényeinek önkényuralmától.”

  Generáltervező: ZDA-Zoboki Építésziroda
  Felelős tervező: Zoboki Gábor
  Projekt vezető tervező: Silvester Csaba
  Vezető tervezők: Csiszér András (új irodaépület), Reppert Béla (műemlék épületegyüttes)
  Építészek: Finta Endre, Lasztóczi Péter, Somogyi András, Fekete Attila, Sztankó Gerda, Rutkai Pál, Kovács Eszter, Scheibl Lilla, Vision Építésziroda, Tripartitum Építész Műhely
  Belsőépítészet: Szlabey Balázs – Zda-Zoboki Építésziroda
  Új irodaépület belsőépítészete: Sárosdi-Mádi Krisztina, Pallai Patrik – MádiLáncos Stúdió
  Műemléki épületegyüttes belsőépítészete a Miniszterelnökség megbízásából: Dragonits Márta vezető tervező, Kruppa Gábor, Butora Tamás, Czina Réka, Furmann-né Horváth Júlia, Klenk Blanka tervezők
  Tartószerkezet: Földvári Gábor, Kamarás Ferenc – Földvári Mérnökiroda Kft.
  Épületgépészet: Kolarovszky László, Gáspár Tibor, Balogh Dávid – Körös Consult Kft.
  Épületvillamosság: Rajkai Ferenc, Pataki István – HungaroProject Mérnökiroda Kft.
  Környezetrendezés: Hómann János, Pécsi Máté – Objekt tájépítészet
  Épületszerkezetek: Pataky Rita – Pataky és Horváth Építésziroda
  Akusztika: Arató Éva – Arató Akusztika Kft.
  Tűzvédelem: Báder György – BNN Biztonságtechnika Kft.
  Közmű: Gárdonyiné Kormos Mária – Körkép Kft.
  Közlekedés: ProUrbe Kft.
  Lebonyolító, műszaki ellenőr: ÉMI Nonprofit Kft, Frey Lajos