• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Generatív papírlámpás

  Plasencia Auditórium és Konferenciaközpont, Murcia, Spanyolország

  Építészek: Jose Selgas, Lucia Cano
  Szöveg: Gyulai Levente, Katona Vilmos
  Fotók: Iwan Baan

  A Jose Selgas és Lucia Cano által tervezett Plasencia konferenciaközpont és előadóterem a spanyolországi Murciában található, Cartagena külterületén. Bár a projektre kiírt pályázatot a SelgasCano építésziroda már 2005-ben elnyerte, a mintegy 7500 négyzetmétert lefedő komplexum építése csak 2017-ben fejeződhetett be. Ebben a területben benne foglaltatik egy több részre tagolható multifunkcionális csarnok, egy központi kiállítási csarnok és egy vendéglátói egység. A projekt a 2019-es Mies van der Rohe-díj pályázatán a legjobb öt épület közé került.
  A díj elbírálói ebben az évben is olyan épületekre figyeltek fel, amelyekben meghatározó a többcélú, szabadon alakítható terek jelenléte. A magunk részéről kissé általánosnak érezzük ezt az értékelési szempontot, hiszen a mai tervezési feladatok többségénél – akár középület, akár lakóépület a célja – felmerül a konvertibilis terekre való igény. A konferenciaközpont építészeti nívója meghaladja a modern szemléletű funkcionális igényeket, noha a feladat nem volt egyszerű, hiszen a város központjában álló városháza (1991–1998) maga a kritikai regionalizmus Rafael Moneo tervezte emlékműve. A történeti előképek diszkontinuitását felvállalva a tervezők mégis új utakra léptek, hogy a hely értelmezése helyett egy digitális korszak üzenetét és egyúttal kritikáját fogalmazzák meg.
  Az egyedi tömegformáláshoz az építészek egy sziklából merítettek inspirációt, a statikus hatású sziklatömb és az efemer áttetsző műanyag homlokzatburkolat között azonban feszültség érződik. Az épület földszinti alapterülete a lehető legkisebb, ami a forma lebegéséhez vezet. Az esetleges környezeti kapcsolatot fokozza az anyaghasználat és az áttetsző külső burkolat mögötti belső világítás. Este impozáns az összkép, a folyón lebegő vagy szélnek eresztett ázsiai papírlámpások látványához hasonló, de talán még ennél is érdekesebb nappal. A generatív módszerrel sík poligonokra osztott felületen minden nézőpontból találni tükröződő részletet, így a konferenciaközpont egy percre sem szűnik meg szikrázó objektumként ragyogni tájban.

  Építészek: Jose Selgas, Lucia Cano
  Tervezők: Lara Resco, José de Villar, Lorena del Río, Blas Antón, Carlos Chacón, Manuel Cifuentes, Beatriz Quintana, Jaehoon Yook, Jeongwoo Choi, Laura Culiañez, Bárbara Bardín
  Építész munkatárs: Manolo Trenado
  Szerkezettervező: BOMA Ingenieros
  Homlokzat: FHECOR Ingenieros Consultores
  Gépészet: JG Ingenieros
  Akusztika: Arau Acustica
  Kivitelező: Placonsa-Joca
  Megbízó: Junta de Extremadura