• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gurulódomb extrákkal

  Klapka Központ, Budapest

  Építész: Marosi Miklós
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Észak-Pest egykori ipari fellegvára, a “harcos Angyalföld” rohamos átalakulása az utóbbi néhány évben nem csak a Váci út mentén mutat látványosságokat. A kerületi önkormányzat értő viszonyulásának köszönhetően egy sor olyan kreatív megoldás született, amelyek a rozsdazóna felszámolását, lakó- és irodanegyeddé szelídülését nem csupán az ingatlanpiac előrejelzéseihez igazítják, hanem a helyiek és a kerület hosszú távú fejlődésének érdekeihez is. Ilyen beruházás a Klapka utcai új szolgáltatóház, amely orvosi rendelővel, bérlakásokkal, mini bevásárlóközponttal és – nem utolsósoban – egy sűrű beépítésű városrészben még sehol nem látott különlegességgel: egy dombházzal írja át a környék arculatát.
  A lakótelep ésa kisvárosi rész határán fasorral végigfutó Klapka utca egyik, jókora méretű telkét hosszú ideig egy erősen lepusztult állapotú, jellegtelen, előregyártott elemekből felhúzott szolgáltatóház foglalta el, körülötte lebetonozott parkolófelülettel. Az önkormányzat számára régóta egyértelmű volt, hogy ez a terület sokkal értékesebb, mint amilyennek látszik, de nem egyedül döntött a revitalizáció irányának kijelöléséről: jó érzékkel kikérte a helyi lakóknak és a környék vállalkozóinak véleményét is. A gesztus nálunk meglehetősen ritka, de elég hamar kiderült, hogy telitalálat: az igényfelmérés nem csak papírforma volt, hanem tényleges programalkotáshoz vezetett, onnan pedig egy tervpályázathoz, amelyen 2012-ben a KÖZTI Marosi Miklós vezette csapata került ki nyertesen. A terv olyan egyedi gondolatokat és szellemes elemeket tartalmazott a nagyvárosban is működőképes kisvárosi lakókörnyezet, a kisebb sétálóutcák és passzázsok szövetének újragonolásával, hogy a 2012-es Média Építészeti Díjon első helyezést ért el. A pályázatban meghirdetett program idővel tovább finomodott, az épület – egyelőre csak a tervlapokon – egy szinttel megemelkedett, és a két felső emeletre idősek otthonát tervezték. Majd tovább csökkent a kereskedelmi funkcióknak szánt terület, és nem két, hanem már három emeleten már lakások formálódtak. A kiviteli tervek már erre a változatra készültek el, ennek alapján épült meg a 2018 őszén átadott Klapka ház.

  Építész: Marosi Miklós
  Építész munkatársak: Rabie Anisz, Pernesz Ágnes, Ács István, Sebő István, Hódosi Dániel, Dányádi Áron, Süveges Adél, Balogh Edit
  Belsőépítészet: Kerecsényi Zsuzsa, Láng Judit
  Statika: Váczi Péter
  Épületszerkezet: Dobszay Gergely, Hadnagy Csaba
  Épületgépészet: Szakál Szilárd
  Elektromos tervezés: Máramarosi András
  Út, kert: Pottyondi Flóra
  Közmű: Bíró Attila, Béki Zoltán, Drobni Gergely
  Közlekedés: Horváth Zoltán
  Tűzvédelem: Rauscher Judita