• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gyémántcsiszolás

  Párisi Udvar, Budapest

  Építészek: Nagy Csaba, Pólus Károly, Pásztor Ádám, T. Major Kriszta, Batta Miklós
  Szöveg: Ulrich Tamás
  Fotók: Molnár Péter, Bódis Krisztián

  Már gyerekkoromban is lenyűgözött a díszes épület és passzázsa, a sejtelmes fényű üvegezett kupolával (az ún. luxferprizmák, mint később megtudtam), az aranyosan csillogó mozaikokkal, meseszerű belső díszekkel, rejtelmes, sugárzó előkelőségével. Szerettem arra sétálni, kézen fogva anyámmal és öcsémmel. Később persze a Jégbüfé lett fontos hely – 1952-ben nyílt meg –, az édeskés (francia)krémes illatú levegője, a sürgés-forgás, főleg kamaszként az első ártatlan találkák színhelye a cukros illatfelhőkben. Aztán meg a közeli Mézes Mackó, a csodálatos klubszendvicsek, a francia és egyéb csudálatos nevű és ízű saláták különös világa. Az ormótlan sarki felirat hosszú évekig az IBUSZ főiroda jelenlétét hirdette. Most újra Párisi az Udvar, a ház visszanyerte régi, mesés szépségét.
  A telken eredetileg egy Pollack Mihály által, párizsi mintára tervezett üzletház állt (Brudern-bazár, 1817), innen ered a ház neve; az üzletek a földszinten keresztülfutó, nyilvános passzázsból nyíltak. 1906-ban a telket megvásárolta a Belvárosi Takarékpénztár, az üzletházat elbontották, és egy tervpályázat révén Schmahl Henrik kapott megbízást az új épület tervezésére. 1912 őszére készült el, júliusban azonban Schmahl Henrik1 váratlanul elhunyt, így közvetlen munkatársa, Lipták Pál fejezte be az épületet. A trapéz alakú saroktelekre épült ház homlokzatai a Ferenciek tere – Kígyó utca, illetve a Petőfi Sándor utca felé néznek. Schmahl zseniális módon ötszögesítette a telket, lecsapta a sarkot, létrehozta a harmadik utcai homlokzatot, és ezt tervezte meg messziről is jól látható, kéttornyos főhomlokzatnak, az elegáns főbejáratnak, amely egyenesen a bank szívébe, a pénztártermébe vezetett. A ház kuriózumának tartott passzázs megmaradt, sőt az egyik fő ékessége lett. Az üvegablakokat Róth Miksa tervezte, a kerámiák, majolikák, mázas téglaelemek a Zsolnay gyárban készültek, a padlóburkolat a német Villeroy és Boch műhelyeiben, a kor legjobbjai dolgoztak az épületen.

  Generáltervezés: Archikon Kft.
  Építészek: Nagy Csaba, Pólus Károly, Pásztor Ádám, T. Major Kriszta, Batta Miklós
  Építész munkatársak: Bognár Gergely, Bóday Bagó Bernadett, Dobos Bence, Farkas Ádám, Kiss Tamás, Major Eszter, Máró Bence, Nahoczki Éva, Tőrös Ágnes, Urbán Jakab, Várhidi Bence
  Belsőépítész tervezők: Göde András, Kéry Balázs, Gál Béla, Harmat-Szabó Zoltán, Téby Tímea, Sárközi Dominika, Horváth-Maróthy Katalin – Kroki Kft.
  Food and beverage területek belsőépítészete: Henry Chebaane – Blue Sky Hospitality Ltd.
  Műemléki szakértő: Dr. Déry Attila PhD
  Épületfelmérés: Gazdag András – G3 Mérnökiroda Kft.
  Tartószerkezet: Pintér Tibor – ÉKI TERV Kft., Kovács Olivér – EFERTE Kft.
  Épületgépészet: Bukovics János, Terék Tamás – G&B Plan Kft.
  Épületszerkezet: Czégeni Csaba – Balaterv Tervező és Szolgáltató Kft.
  Sprinkler: Farkas Levente – Interpiro Kft.
  Uszodatechnológia: Sallai Zoltán – S-TERV Kft.
  Felvonó: Nagy Sándor
  Elektromos tervezők: Rajkai Ferenc, Balán Gábor, Darnay János – Hungaroproject Kft.
  Tűzvédelem: Decsi György – Fireeng Kft.
  Kerttervezés: Mohácsi Sándor – S73 Kft.
  Konyhatechnológia: Gauland András – Teco-Gastro Bt.
  Akusztika, környezetvédelem: Csott Róbert – ’95 Apszis Bt.
  Forgalomtechnika: Kertesy Géza – Metróber Kft.
  Közterület: Koszorú Lajos, Koszorú Bálint – Város-Teampannon Kft.
  Restaurátor tervezők: Kelecsényi Gergely, Czifrák László – Alakart Kft., Balogh Eleonóra, Győrffy Ádám, Herling Zsuzsanna, Lehoczky Tivadar
  Építtető: Párizs Property Kft.
  Kivitelező: Market Zrt.
  Projektvezetés: Óbuda-Újlak Zrt.