• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gyülekezet szentelte hely

  Református templom és gyülekezeti központ a Svábhegyen

  Építészek: Szécsi Zoltán, Ónodi Szabó Lajos
  Szöveg: Bartók István
  Fotók: Hajdú József

  Húsz év elég hosszú idő egy ember életében. Egy húsz év előtti terv megvalósulása – az építő közösség és alkotó számára természetes örömön túl – kihívás az építésznek, szembesítés húsz évvel korábbi gondolataival. Valami ilyesmi történhet most Szécsi Zoltán és Ónodi Szabó Lajos építészekkel. Elkészül végre közös munkájuk; a svábhegyi református templom és parókia.
  Az együttgondolkodás, tervezés 1997-ben kezdődött, a kiviteli tervek 2001 végére készültek el. Ezt követte az építés éveken át tartó, hosszú szünetekkel megszakított folyamata, melynek – sok más közbenső után – ünnepi, fontos állomása volt a templomtorony 2015 tavaszi elkészülte.1,2 Most, 2018 nyarán pedig végre összeáll az épületegyüttes, egy egész jön létre. Így – a parókia megépítésének aktualitásán túl tekintve – erre az egészre érdemes tekinteni.
  Az építészeken túl még fontosabb az alkalom maga a svábhegyi református gyülekezet számára, hiszen a közösség életében a várakozás mintegy 100 évre nyúlt. Bármely közösségi építés, de különösen egy templomépítés szereplőinek mindig felelőssége, hogy önmagukon túllépve, személyes vágyakon, ízlésen, téves ideológián, divaton, felülemelkedve határozzanak meg programot, elvárást, hozzanak létre teret, formát.

  Vezető építészek: Szécsi Zoltán, Ónodi Szabó Lajos
  Építész munkatársak: Jakus Péter, Sámsondi Kis Gergely, Fáy Piros, Csibi Zoltán (2001); Szák-Kocsis Ákos, Tóth Gergely (2014)
  Tartószerkezetek: Szabó Imre, Pap Ferenc
  Épületvillamosság: Makó Jánosné
  Épületgépészet: Zsoldos Géza, Vincze Gábor
  Kerttervezés: Sylvester Edina, Neogrády Judit
  Úttervező: Horváth Zoltán
  Belső bútorok: Mikus Lilla
  Generálkivitelező: Poncz Kft., TÉR Kft. Mozaik Kft.
  Megbízó: Budahegyvidéki Református Egyházközség, Szabó István püspök (2001); Svábhegyi Református Gyülekezet, Berta Zsolt lelkipásztor (2014)