• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hiteles átirat

  Palatinus strand rekonstrukciója, Budapest

  Építészek: Nagy Csaba, Bujdosó Győző
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A Budapest első strandfürdőjeként 1919-ben megnyitott Palatinus töretlenül őrzi a népszerűségét, a fővárosban betöltött vezető szerepe mindig is megkérdőjelezhetetlen volt. Mindez a környezetből is fakad – a Margitsziget önmagában vonzó helyszín –, de leginkább annak a nagyvonalú tágasságnak, a hatalmas, lenyűgöző léptéknek köszönhető, ami a „Palát” legendássá tette.
  És máris az építészet szerepénél tartunk, hiszen ez az élmény elsősorban Janáky István 1937–38-ban megvalósult épületéből, illetve medence-együtteséből fakad. A korabeli közönség némi idegenkedéssel fogadta azt az új „betonépületet”, amelyben az utókor a modernizmus filozofikus mélységű gondolatiságát köszönti. A funkcióból fakadó letisztult, képletszerű kompozíció jött létre: a kor kívánalmainak eleget téve, két tömbbe különválasztott férfi és női öltözőszárny, és az e kettőt összekötő, nagyvonalú oszlopcsarnokként jelentkező, a pénztárakat is rejtő fogadótér.
  A Palatinus felújításának szemlélője szinte észrevétlenül sodródik abba az állapotba, hogy a jelenlegi beavatkozás értékelése helyett az eredeti épület előtt hódol, a gondolatokat mintha a nyolcvan évvel ezelőtt született ház ébresztené. Valójában azonban ezzel éppen a felújítás építészeti koncepciója vizsgázik: az a szemlélet, ahogy a rekonstrukció során a funkcióbővülés úgy tudott megvalósulni, hogy ezzel párhuzamosan az épületegyüttes ismét a lehető legközelebb kerülhetett az eredeti, Janáky-féle gondolatisághoz. Ez utóbbit több okból is érdemes hangsúlyozni. Elsőként fontos rögzíteni a tényt, hogy a felújítás előtti utolsó állapotában egy sokszorosan torzult, végletesen leromlott állapotú házzal szembesülhettek a tervezők.

  Generál tervező: Archikon Kft.
  Vezető tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly
  Építészek: Bóday-Bagó Bernadett, Déri Dániel, Dobos Bence László, Nagy Zsolt, Nahoczki Éva, Tőrös Ágnes, Sebestyén Szilvia, Várhidi Bence
  Tartószerkezet: Markovits Péter, Szecsey Márton – MTM Kft., Pintér Tibor – EKI Terv Kft., Halmi Balázs, Petrilla Zsolt – Nádor-Mérnöki Kft.
  Épületgépészet: Gál Tamás Zsolt – IzoPlan Kft., Lucz Attila – HVArC Mérnöki Iroda Kft.
  Hidraulika: Horváth Gábor, Barta Ervin – Horváth Spa-Consult Kft., Sáth Beáta –Idnatisz Kft.
  Külső közmű: Simon Bálint – Siengi Kft.
  Elektromos tervező: Kuthi Levente – Nádor-Mérnöki Kft., Karácsony István – AP-Lightworks Kft., Aczél Dávid
  Tűzvédelem: Decsi György – Fireeng Kft.
  Liftgépészet: Balogh Gábor – Schindler Hungária Kft.
  Vízszigetelés: Czégeni Csaba – Kristály Kft.
  Megbízó: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
  Kivitelező: PALATINUS 2015 Konzorcium – ZÉÁV Építőipari Zrt, Laterex Üzemeltető Kft.