• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Idősíkok összjátéka

  Kultúrpalota, Blaj, Románia

  Építész: Vlad Sebastian Rusu
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Cosmin Dragomir

  2015-ben adták át Blaj (Balázsfalva) új kulturális központját. A tűzvészben elpusztult, és csaknem két évtizedig romosan álló kultúrpalota felújítása során a tragédiára emlékező eredeti falakat megőrző, ugyanakkor tisztán kortárs építészeti gondolkodásmódot tükröző személetnek köszönhetően a város a múlt iránti érzékenységét kifejező, impozáns térrel gazdagodott.
  A Gyulafehérvártól alig negyven kilométerre található településen a Victor Smigelschi bukaresti építész által tervezett Kultúrpalota 1930-ban nyitotta meg a kapuit. Az intézmény az Astra kulturális egyesület társasági eseményeinek színhelyeként, elsősorban a román városi értelmiség szellemi életének központja lett. A hatvanas évekbeli átalakítást követően az épület városi mozinak, könyvtárnak, illetve az első emeleten helytörténeti és néprajzi múzeumnak adott helyet. 1995 telén, egy tűzvész során a tetőszerkezet és belső terek majdnem teljesen elpusztultak. Csak tizenhét évvel a tragédia után, 2012-ben született döntés az önkormányzat részéről a felújításáról, tervpályázat kiírásáról. Addigra azonban az épületet – annak ellenére, hogy kiemelt nemzeti műemléki területen áll – súlyos állapota miatt törölték az országos védettséget élvező műemlékek listájáról.
  A Kultúrpalota eredeti tervrajzait a Román Nemzeti Levéltár gyűjtemény őrzi. Az épület külső állapota a terveken kívül néhány, az épület megnyitóján készült fénykép alapján volt rekonstruálható. A belső térszerkezetre csak írásos dokumentumokból lehetett következtetni. A tervpályázaton első díjat nyert építész, Vlad Sebastian Rusu ezeket használta fel forrásként az újjáépítéshez, a hatvanas évekbeli változtatásokat elvetette. A terv egy többfunkciós, rugalmasan alakítható csarnok és a hozzá kapcsolódó kisebb helyiségek kialakításáról szólt, részben természetes, részben mesterséges megvilágítással, ahol koncertek, színházi előadások, konferenciák, bálok, kiállítások és a városi élet egyéb eseményei kaphatnak méltó helyet.

  Építészet: Vlad Sebastian Rusu Architecture Office
  Építész: Vlad Sebastian Rusu
  Generáltervező: Asiza Birou de Arhitectură
  Munkatársak: Ilinca Marcu, Cătălin Iliescu, Teodor Vintilă, Raluca Mirea, Felicia Todericiu
  Épületkutatás: Ioana Bârsan, Vlad Sebastian Rusu
  Gazdasági dokumentáció: Prima Invest, Florin Pop
  Szerkezet: Asiza Birou de Arhitectură, Ovidiu Rusu
  Installáció: Grad Instal, Paul Biriş
  Színpadtechnika: Bosch Rexroth
  Kivitelezés: K&Kiss, Herbau
  Művezetés: Nicuşor Pintea, Adrian Pastiu
  Megbízó: Blaj Önkormányzata