• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Idősíkok

  A Régi Prokurátus megújulása, Velence, Szent Márk tér

  Építész: David Chipperfield
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Szegő Hanna, Alessandra Chemollo

  A Piazza San Marco a világ egyik legismertebb tere, egyben a rendezett közterület rendkívüli, sőt iskolapéldája. A 16. század első felében Andrea Gritti dózse környezetújító „renovatio urbis” programjának keretében gründolták a Procuratie Vecchie-t a tér teljes északi oldalán. Mauro Codussi, Bartolomeo Bon és Jacopo Sansovino építészek együtt dolgoztak a projekten, megteremtve egy klasszikus ihletésű új építészeti nyelvezetet, melyet később a tér déli és nyugati felén zajlott fejlesztések során is alkalmaztak. Az épületről Pogány Frigyes mint az „irodaépületek” azóta is hasonlóan alakuló, kanonizált megformálásáról írt. A napóleoni idők után a ház többféle funkciót kapott, többek között hosszú ideig ez volt a nemzetközi Generali Biztosító első székháza. A mostani projekt is a Generali cég megbízásából valósult meg, mely társaság szinte az egész épületet megszerezte.
  Egyetlen koncepció és nagy építészeti gesztus helyett az építészeti felújítást a rugalmas megközelítés határozta meg, amely figyelembe vette a 16. századi szerkezet összetettségét és az egymást követő módosításokat, új beavatkozásokkal integrálva azokat egy koherensebb egész létrehozása érdekében. A lépcsőház szinte történelmi páternoszter, orsóterét jelentős kortárs plasztika tölti ki. A program gerince a történeti terek helyreállítása az első és a második emeleten, illetve több új függőleges közlekedési lehetőség létrehozása ezek között.
  A rehabilitáció főtémája a 3. emelet teljes felújítása, benne kiállító-, munka- és rendezvényterekkel, valamint a ’The Human Safety Net’ előadótermével. A neoreneszánsz díszlépcsőház kontrasztosan kortárs formaként fogalmazott folytatása egy új tetőtéri pavilonhoz és süllyesztett teraszokhoz vezet, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Piazza San Marcóra. Ugyanezt adják a tereknek a Piazzára lenéző attika-fali ablaksorának kerek nyílásai, szinte a fókuszálható fényképezőgéppel komponálás élményét kínálva.