• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Jel a Duna mellett

  MOL Campus, Budapest

  Építészek: Foster and Partners, Finta és Társai Építész Stúdió
  Belsőépítészet: KINZO Architekten, Minusplus
  Szöveg: Debreceni Péter
  Fotók: Gulyás Attila

  A MOL Campus az egyik legnagyobb magyar vállalat központi székháza, létrejötte a megbízó és a befektetői lobbi erőfeszítésének köszönhető. Az épület a cég ambícióit és anyagi lehetőségeit teljes mértékben reprezentálja. Az épület a Kopaszi-gát és az új, sűrű beépítettségű lakó-irodanegyed közötti telkekre épült, északról a Dombóvári út, délről pedig az öböl és a park határolja. A speciális helyi rendezési terv lehetővé tette, hogy a telek nyugati részén 28 emeletes, 120 méter magas toronyházat építsenek, míg a keleti felén csak alacsonyabb, 5 emeletes, lepényszerű építményt lehetett megvalósítani. A tulajdonosi elképzelés egy egységes, minél több közös térrel rendelkező, magas színvonalú együttes volt, így fontos szempont volt a torony és a lepényépület egybeforrasztása.
  A tervezők kiválasztására többlépcsős meghívásos nemzetközi pályázaton került sor, a torony építészeti terveit a Fosters &Partners tervezte a Finta Stúdióval együttműködve, míg a belsőépítészetet KINZO+MINUSPLUS nyerte el. A két külön tervezői szemlélet bevonása jó hatással volt az épületre. A telepítési paraméterek nagyban hozzájárultak végleges, csizmaszerű formájához, a tervezők az épület léptékéhez képest csupán apró formai gesztusokkal vagy funkcionális döntésekkel tudtak ezen finomítani. Fontos kiemelni, hogy a torony teljes magassága közel 143 méter, amiből tényleges iroda és közfunkció 120 méterig van (ez Magyarország legmagasabb irodaházává teszi), a fennmaradó 23 méter technikai funkcióval bír, illetve a 120 méteren található nagyszabású kilátószint védőfala-látványeleme. Ez a 23 méter nagyban hozzájárul, hogy az épület karcsúbb és nagyvonalúbb megjelenésű legyen. Ezt a hatást erősíti, hogy a környező szögletes, szuperracionális épületekhez képest a toronyház ívelt, puhább formavilágot képvisel, részleteiben több bravúros megoldással.
  Az építmény homlokzata nyugat felé zárt, viszont minden más irányban teljesen nyitott, a szintek karakteresen körbefutó fémperemekkel vannak elválasztva, a zavartalan kilátást teljes szint magas hajlított üvegfalak biztosítják. A felhasznált anyagok és műszaki megoldások nemzetközi összevetésben is kiemelkedő színvonalúak, a tervezők igyekeztek minden lehetséges módon a maximumot kihozni az adottságokból.
  Az épület irodaház helyett a Campus nevet viseli, ez mutatja, hogy nem szokványos toronyházzal van dolgunk. A lepényépület és a toronyház egy közös földszinti átriumtérrel van összefogva, ami a torony keleti homlokzatán végigfutó vertikális kertekben folytatódik. A földszinti rész az utcáról elérhető, itt éttermek, illetve kiállítóterek találhatók. A következő szinteken a lepényépületben az irodát kiszolgáló funkciók kaptak helyet, kantin, IT-kioszkok, különféle méretű és védettségű tárgyalók és várók, co-working terek, illetve teraszok a park felé. A torony alsóbb szintjein kaptak helyet a vezetőségi irodák, amolyan hajóhídként rálátást kínálva az átriumban zajló életre, egyben körkörös kilátást biztosítvaA vezetői irodáktól felfelé haladva az általános irodaszintek 3 emeletenként blokkokba szerveződnek egy kisebb átrium körül, a blokkokon belül igyekeztek minél átláthatóbb tereket létrehozni.

  Tervezők: Giles Robinson, Nicola Scaranaro, Chantal Aquilina – Foster + Partners
  Generáltervezők: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
  Felelős tervező: Fekete Antal
  Koordináló építészek: Mezei Gábor, Walton Imre
  Építész: Tóth Zoltán
  Építész munkatársak: Csáki Melinda, Kulcsár Zoltán, Keller-Márku Judit, Lőczi Gergő, Csiszár Katalin, Sara Aliakbari, Tóth Petra, Faezeh Soltani, Heckenast Anna, Heckenast Gábor, Koncsol András, Jenei Lívia, Pecze Anna, E. Honti Mariann, Kalmár Gyöngyi, Bene Tamás, Gál Bence
  Tartószerkezet: Dezső Zsigmond, Szabó László, Nyakó Ágnes, Kocsis Attila – Hydrastat Kft.
  Épületgépészet: Gáspár Tibor, Köllő Sándor, Reisz Gyula, Malustyik Mónika – Körös Consult Kft.
  Épületvillamosság: Méhész Márton – VA-IQ Kft
  BMS: Onea Zsolt – Artrea Consulting Kft.
  Környezetrendezés: Mohácsi Sándor, Bugnics Ida Bogáta – S73 Kft.
  Közmű: Németh Andrea – KASIB Mérnöki Manager Iroda Kft.
  Homlokzattervezés: Koltay Ágnes – Koltay Facades
  BIM management: Hörcsik Imre, Oláh Zsolt – Studio In-Ex Kft.
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd, Ámon Attila – Frt-Raszter Építésziroda Kft
  Környezetvédelem, akusztika: Józsa Gusztáv – Józsa és Társai 2000 Kft.
  Tűzvédelem: Horváth Lajos, Balogh Richárd, Maczkó Lívia – Pyrosim Kft., Dr. Takács Lajos Gábor, Szikra Csaba – Takács-Tetra Építész Mérnökiroda Kft.
  Sprinkler: Hargitai Viktor – MELDE Kft.
  Közlekedés: Rhorer Ádám – Közlekedés Kft.
  Konyhatechnológia: Harangi Katalin – GHP Ko-Tech Kft.
  Talajszonda rendszer: Korompay Zoltán, Gallay Márton – Geoconcept Kft.