• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Jövőépítés

  Solar Decathlon 2019, Szentendre

  Szöveg: Dudics Krisztián
  Fotók: Képkocka / Potyondi Gergely, Solar Decathlon

  Miközben az idei nyáron az északi féltekén rekordokat döntött a forróság, a leolvadó gleccserek és a grönlandi jégtakaró hírein hüledezhetünk, éppen nálunk rendeznek meg egy olyan szakmai eseményt, amelynek fókuszpontjában a klímaváltozást okozó, építési eredetű és lakhatással összefüggő hatások csökkentésére és fenntarthatóságra irányuló innováció áll.
  2002-ben az USA-ban kormányzati kezdeményezésre Solar Decathlon címmel hirdettek nemzetközi egyetemi-építőipari versenyt olyan korszerű minta-lakóépületek tervezésére – és felépítésére –, amelyek innovatív, megújuló forrásokra alapozott, energiahatékony, környezetileg fenntartható, ugyanakkor könnyen felépíthető és piacképes alternatívát jelenthetnek a lakóház-építésben. Az induló egyetemi csapatok ipari partnerekkel és szponzorokkal együttműködve hosszabb ideig tervezhették-fejleszthették projektjeiket, majd a versenyházakat tíz nap alatt egy helyszínen kellett felépíteni, amelyek tíz „versenyszámban” mérettettek meg (innen a sportos áthallású név), mint például energiahatékonyság, mérnöki tervezés és kivitelezés, építészet, fenntarthatóság, piaci életképesség.
  Az elsőt azóta hét másik verseny követte az államokban – egyébként számos európai és ázsiai résztvevővel –, miközben a Solar Decathlon brand kilépett először Európába, majd a többi földrészre is. Az Energy Endeavour Foundation koordinálásával a némileg módosított-finomított hangsúlyú Solar Decathlon Europe versenyt először 2010-ben, majd 2012-ben Madridban rendezték meg (ez utóbbin szerepelt sikeresen a BME Odoo projektje), majd 2014-ben Versailles adott otthont a következő kiírásnak. Idén öt év kihagyás után – az ÉMI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és Szentendre Város Önkormányzata konzorciumának szervezésében – Szentendrére érkezett az európai rendezvény. A mintegy kétéves felkészülési időszak végén a nemzetközi zsűri 10 csapat projektjét ítélte megvalósításra alkalmasnak, köztük két magyar indulóét is. A házakat most is először saját „hazai pályájukon” kellett felépíteniük a csapatoknak, majd a kijelölt helyszínen, a szentendrei ÉMI Szentendrei Ipari Parkban – ezúttal 14 nap alatt.