• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kerítések nélkül

  Nyárfás lakópark, Zsámbék

  Építészek: Gőz Dorottya, Chehadé Abdel Rahim (Amoeba Group)
  Szöveg: Molnár Szilvia
  Fotó: Bujnovszky Tamás

  Megközelítőleg 6000 négyzetméternyi sík terepen tizenhárom egyemeletes családi ház épült fel 2017 és 2020 között. Két típus, pontosabban kétféle méretben megtervezett házak alkotják a parkot, melynek jellegzetessége, újszerűsége Zsámbékon az, hogy a közterülettől kerítéssel, elektromos kapuval védett, viszont a parkon belül nincsenek a házakat és a hozzájuk tartozó kis zöldfelületeket elválasztó kerítések.
  Ezeknek az egyszintes házaknak a felépítését, karaterét a finom formai összekapcsolások és ismétlődések, kiléptetések rendszerével lehet a legjobban leírni. „Emblémájuk” a nyeregtetős, fehér, vakolt falú tömbökből a déli házoldalakon kiugró, két szintet egybefűző, mindkét szinten osztott üveghomlokzatú tömeg. Ezzel a megoldással illeszkednek a környék hagyományos lakóházainak világához, miközben egyedi, modern kiegészítést is kapnak.
  Az északi házoldal pergolájának léceit átfordították az utcai homlokzatra, a lécek keretet rajzolnak az oromzatos oldal földszinti szakaszára. A pergola nem pusztán kerti építmény, hanem kültéri autóbeálló, emellett természetes takarást biztosít a szomszéd házak és azok kertje felől, fellazítja, könnyíti az építészeti kompozíciót.

   
   

  Építészek: Gőz Dorottya és Chehadé Abdel Rahim – Amoeba Group Kft.
  Tartószerkezetek: Csákvári Zoltán – Csákvári Mérnöki Iroda Kft.
  Épületgépészet: Fodor Tamara – Fodor Mérnökiroda Kft.
  Elektromos tervezés: Tóth József