• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kifinomult funkcionalitás

  Fedeles Lovarda, Nyíregyháza

  Építész: Ekler Dezső
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Nemrégiben adták át Nyíregyházán egy családi ménesgazdaság több évtizedes fejlesztési tervének köztes állomásaként az Ekler Dezső tervezte Fedeles Lovardát. Az épület a birtok további gazdasági épületeivel és istállóival alkot egy csoportot, keretezve a tágas, parkosított környezetet.

  Külsejével a lovarda a hagyományos egyszerűség és a modern frissesség elegyét mutatja. A tekintélyes nyeregtetővel fedett épülettömeg, a vörös égetett klinkertégla falak az egyszerű gazdasági épületek jellegzetességeit idézik. A tömeget övszerűen körbeölelő szalagablak keretezése, a megtört oldalfalak, azok finom vetésű árnyékaival együtt már a modern építészet eszköztárának kellékei, melyek a ház jellegzetesebb karakterét adják. Frappáns szerkezeti megoldások az ablakok szemöldökkeretezései, ráadásul a csapadékvíz gyűjtését is megoldják, a filigrán ejtőcsövek szelíden simulnak a megtört oldalfalakhoz.
  A külső homlokzat meghatározó elemeit a belső funkcionális igények formálták: a tetőgerinc mentén végigfutó felülvilágítóval kiegészített, magasan elhelyezett szalagablakok egyenletes fényviszonyokat biztosítanak és gátolják a kilátást, segítve az összpontosítást lovasnak és lovának az edzések és versenyek során. A homokkal felszórt pályát enyhén megdöntött függőleges deszkázatból álló palánk keretezi.
  A grandiózus belső térnek az atmoszférája is különleges. A homogén, világos térben a roppant erőteljes, natúr rétegelt-ragasztott fa keretállások könnyeden kapcsolódnak a körülöttük „lebegő” fehér határoló falakhoz és tetőfelületekhez. A keretállások és rajtuk nyugvó szelemensorok vizuális hatása az építészi lelemény és a mérnöki precizitás rafinált ötvözetének köszönhető.
  A ház elsődleges tartószerkezeti elemei a funkcióra irányuló, legbeszédesebb metaforikus építészeti attribútumai is egyben. Valamennyi hatalmas keretállásnál két-két felfele vastagodó fa tartó, látványos csavarozott „ízületekkel” rögzítve fog közre egy-egy felfelé keskenyedő tetőgerendát. Ezen erőteljes szerkezet az éppen ugró ló, e pillanatban meghatározó, erőtől duzzadó csípőmozdulatának dinamikáját örökíti meg. E mozdulat építészeti megjelenése kétségtelenül statikus hatású, azonban dinamikája a szerkezet hangsúlyos tektonikai formájából fakadóan egyértelműen jelen van.

   

  Vezető építész: Ekler Dezső
  Építészek: Győri Balázs, Márton Viktor, Simon Rita
  Szerkezettervezés: Dudinszky Orsolya – Dudinszky Tervezőiroda Kft.
  Statika: Kovács István – Kovács és Kovács Stúdió Kft
  Gépészet: Tímár Tamás – OPTI-Team Bt.
  Elektromos tervezés: Rácz Géza – VILL-TERV Kft.
  Kertészet: Lipcsei Ágnes – Mundus Viridis Kft.