• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Körséta a magasban

  Lombkorona-tanösvény, Süttő-Tardos

  Építész: Szabó Péter
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Danyi Balázs
   
  Az utóbbi időben hazánkban is több tanösvény létesült. Ezek a sétányok vezethetnek földön, vízen (például a Tatai Fényes Tanösvény) és levegőben is, utóbbiak a „lombkorona-tanösvény” nevet kapták. Általuk a látogató a madarak szintjére emelkedhet, közel kerül a magasban megfigyelhető élővilághoz. Mindehhez a levegőben járás élménye is társul – tériszonyosoknak kevésbé ajánlott.

  A Süttő és Tardos között vezető erdei út felénél található ilyen építmény rejtőzködő és elegáns. Egy mélyedés és időszakos patakmeder fölé nyúló körsétányról van szó, amely egy szakaszán szintben közelíthető meg, innen, még „szilárd” (beton) padozatról indulhatunk két irányban kissé felfelé a légi sétára.
  A hazai tanösvények eddig többnyire fából készültek. Az acélszerkezetet látva felmerül persze, hogy erdőbe nem a környezetbarát faszerkezet illene-e jobban. Nem biztos. A fából készült hazai előzmények közül (például Gyomaendrőd, Lengyel-Annafürdő, Kaszó, Sás-völgy) némelyik magasabb, némelyik hosszabb, általában kilátóteraszok is épültek hozzájuk, s bár a faszerkezet valóban természetközelibb megoldás, de az acélszerkezet karcsúságával, eleganciájával (jó esetben) nem vetekedhet. Van előzmény acélból is, nevezetes példa a makói lombkorona sétány, de Szabó Péter építészirodájának megoldásaival – ilyen a pannonhalmi és az itt tárgyalt gerecsei – nagyvonalúságban nem veszi fel a versenyt. Itt az építész jól érzett rá a hely szellemére: a sűrű erdőben, koncentrált elhelyezéssel, magas lábakon is álló tanösvénynek éppen ez a megoldás a megfelelő. Ami pedig a költséghatékonyságot illeti, ez az építmény egy nagyobb lakásfelújítás árából jött létre.
  Az Okka Építésziroda munkája a Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény is. A két „légiútban” közös a lendületes vonalvezetés, valamint a karcsú tartószerkezet, amely alig avatkozik be a táj látványába és természeti szerkezetébe. A gerecsei ösvény a pannonhalmival ellentétben belesimul a környezetébe, szinte eltűnik az erdőben, csak a közelébe érve rajzolódik ki szabályos körformája. Fák körül és fák között, a természet világában egy tökéletes mértani elem jelenik meg, mérnöki-ipari szerkezetek segítségével.

   

  Építészet: Okka Építésziroda
  Vezető tervező: Szabó Péter
  Építészek: Nemes Sándor, Orova Renáta, Perge Márton, Ürmös Eszter
  Statika: Mihucz Levente, Kepe Gábor, Nagy Anna – MI.V. Mérnökiroda
  Tűzvédelem: Hochrein József
  Kivitelezés: SZETESZ 2000 Építő Kft.