• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Látható szerkezet

  Kilátó a Zengőn

  Építészet és szöveg: Rabb Dániel
  Fotók: Kalmár Lajos

  A Dél-Dunántúlon, Baranyában szinte páratlan természeti értéket rejt a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő. Az első kilátót itt 1895-ben a Mecsek Egyesület építette, a munkát Trestvánszky László főerdész irányította. Az itt található, betonból készült geodéziai mérőtorony 1978-ban épült.

  A torony tetején kilátót alakítottak ki, melyet 1985-ben adtak át. 2010-től életveszélyre hivatkozva a torony használatát megtiltották, bejáratát lezárták. A hegy csúcsáról feltáruló látvány majd tíz évig rejtve maradt. A környező településeken (Pécsvárad, Hosszúhetény, Püspökszentlászló, Zengővárkony) élők és a turisták régóta szorgalmazták, hogy kilátó létesüljön a Zengő csúcsán, ahonnan páratlan panoráma nyílik minden irányba. A projekt megvalósítására a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécsvárad Város Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciumi együttműködési megállapodást kötött.
  A beruházás célja az volt, hogy a Mecsek legmagasabb pontján az életveszélyes, eredetileg nem kilátó funkciónak épült geodéziai mérőtorony kiváltható legyen egy új kilátóval, ami növelheti a Zengő hegy turisztikai vonzását, így egy új attrakcióval, látványossággal gazdagodik a hegy és környéke. A tervezés során különös figyelemmel kellett lenni a természeti környezetre, mivel a tervezett kilátó területe része a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek és a Natura 2000 hálózatnak. A Natura 2000 terület egyben az ökológiai hálózat magterülete, tájképvédelmi övezet része és fokozottan védett régészeti lelőhely. A tervezés ezért az ötletelésen túl a környezetvédelemre és a természetvédelmi engedély megszerzésére is irányult. A felsoroltak nem könnyítették meg a feladatot, szinte megkötött kézzel kellett dolgoznunk. A környezet- és természetvédelmi elemek figyelembe tartásával a tervező, a beruházó, a környező települések vezetői – civil szervezetek bevonásával – több alternatív megoldást is tanulmányozott. Alapvetés volt, hogy a pályázati projektből a geodéziai mérőtorony felújítása nem finanszírozható, így annak felújítását, bővítését elvetettük. A tornyot, annak ellenére, hogy a tartószerkezeti szakértői vélemény kimondta életveszélyes állapotát, meg kellett tartani.

  Generáltervező, szakértő: Bartal és Rabb Kft.
  Vezető tervező: Rabb Dániel
  Építész munkatárs: Hankó Andrea
  Szerkezet: Szabó Balázs
  Statikus munkatárs: Bálint Valentin
  Tartószerkezet: Rabb Péter, Molnár Miklós
  Talajmechanika: Dr. Kaszás Ferenc – Trilobita Bt.
  Villámvédelem: Rostás Attila
  Környezetvédelem, természetvédelem: Lovasi Katalin – Productus Bt.
  Természetvédelmi szakértő: Böszörményi Krisztina
  Zaj- és rezgésvédelem: Kővári László
  Levegőtisztaság-védelem: Reiszné Friedl Ildikó
  Környezetmérnök: Kövécs-Varga Vera
  Műszaki ellenőr: Bocz Gábor – Presting Optimum Mérnöki Zrt.
  Projektmenedzser: Staub Richárd – Baranya Megyei Önkormányzat
  Beruházó: Baranya Megyei Önkormányzat és Pécsvárad Városa konzorciuma