• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Legyen hó!

  Vasas Síház, Normafa

  Építész: Völgyi Botond – Casa Studio
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Hajdú József

  A Vasas Sport Club síszakosztálya 1974-től működött a Normafától a János-hegyre vezető erdei ösvény menténAz egyesület kitartó munkájának eredményeként mégiscsak megérett az idő arra, hogy a retróba hajló körülményeket a mai igényeknek megfelelő környezet váltsa fel. A hely, a telepítés, a formai világ ugyanaz, az új épület szinte centiméterre veszi át elődjének minden adottságát. Az egykori barakk, mint forma, mint sajátos építészeti jelenség kivívta a maga életterét, jelenlétét a megszokás igazolta. Ennek felismerése vezethetett ahhoz az alapdöntéshez, ami az eredeti kis épület újraértelmezéshez vezetett. Ha az elődje által kínált tér több évtizeden át be tudta tölteni hivatását, akkor miért is kellene ezt meghaladni. Persze nem feltétlenül adódik a látogató számára az ilyen távlatokba nyúló helyismeret, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a sajátos eredettörténetet.
  Az egyszerű tömegformájú, kissé laposabb hajlású nyeregtetővel fedett, tengelyes épület mind formai, mind homlokzati értelemben feszes, kortárs felvetésekkel él. Az építészeti forma tudatosan zárt, geometrikusan képletszerű, amit a fekvőereszes megoldás is támogat, ehhez sajátos térbővületekként pergolával jelzett egységek csatlakoznak. Elsősorban a lejtő felé tájolt terasz az, ami egy korábban nem létezett alapfunkcióval gazdagítja a használat lehetőségeit. Egyben a ház üzenete is ez. Az eddig elsősorban az egyesület élsportolóinak hátteret adó épület nagy lendülettel nyit a tágabb közönség felé, ennek elsődleges gesztusa a nagy felületű terasz. Tudatos döntés az is, hogy zárt fedés nem készült, nyaranta a pergola által körülölelt hatalmas fa lombja ad árnyékot, esősebb időben pedig a totális transzparenciát biztosító, szintmagas üvegfalakkal határolt belső tér kínálja magát a vendégeknek. Az erre sétálók, kirándulók számára kellemes helyszínné válhat az itt működő kis presszó, önmagában élmény az innen feltáruló erdő látványának élvezete, de az igazi küldetés az, hogy telente mostantól bárki belekóstolhat a sífutás kínálta kalandokba. Az építészeti program teljes értékű eleme a sífutáshoz nem csak felszerelést biztosító kölcsönző, hanem a sportolni vágyó külsősök számára kialakított öltözőegyüttes. Ami Vasas SC északi sízőit illeti, a szakosztály a földszinten egy kis irodahelyiséget kapott, a különnemű öltözők a tetőtérbe kerültek a két végfalhoz rendezve, közöttük jó léptékű közösségi tér alakult ki.
  Ahogy a formai világ, úgy az alaprajzi szerkesztés is figyelemre méltóan fegyelmezett. Ehhez csatlakozik az a homlokzat által képviselt építészeti világ, ami nem csupán az erdő adta természeti környezetbe illeszti, hanem a János-hegyre vezető sétány mentén létrejött együttes tagjává is teszi az új síházat.

  Generáltervezés : Casa Stúdió Kft.
  Felelős tervező: Völgyi Botond
  Építészek: Székely György, Kecskés Péter
  Építész munkatárs: Szák-Kocsis Ákos
  Tartószerkezet: Richter János
  Épületgépészet: Vincze Gábor
  Épületvillamosság: Gazdagh Péter
  Környezetvédelem: Fülöp Bence
  Tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt
  Közlekedés: Nagy Katalin