• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Madárperspektíva

  Kilátó és hegyi sétány, Kis-Fátra, Szlovákia

  Építészek: 2021, LABAK
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Jana Makroczy

  A természetbe való beavatkozás határát jeleníti meg a Zsolna fölött 2016-ban elkészült hegyi turistaút. Kirándulást, panorámát és sportolási igényeket elégít ki, miközben minimális eszközökkel befolyásolja a hegy életét. Rendet szab az itt folyó emberi tevékenységnek, kifejezi annak ideiglenes karakterét, de otthonossá is teszi ember és táj találkozását.

  A Zsolna (ma Zilina, Szlovákia) városa fölötti Straník hegy lágy kontúrral illeszkedik a nyugat-szlovákiai Kis-Fátra vonulatába. A közelmúltban fedezték fel egy i e. 12. századi erőd nyomait, a maradványokat még nem tárták fel, de a közeljövőben megindulhatnak az ásatások. A hosszan elnyúló hegygerinc emberemlékezet óta kopár, az erdő jócskán visszahúzódott a hegy lejtőjére. Ez a különleges körülmény vonzotta ide a sárkányrepülés és a siklóernyőzés szerelmeseit már az 1930-as években. Szép időben színes ernyők tucatjai lebegnek a Straník fölött, nem zavarva az ide kirándulók sétáit.

  A 80 000 lakosú ipari város számára a Straník mindennapos kirándulóhely, de egészen mostanáig az hiányzott az ezt támogató infrastruktúra. Az önkormányzat először kilátótornyot akart építtetni, de végül, megfontolva és átérezve az építés okozta beavatkozás súlyát, a szakértőkhöz fordult. Mérlegelni kellett a turisták, a sportrepülők, a védett régészeti örökség majdani feltárásához szükséges terület, valamint a hegyoldalban kissé lejjebb folyó fakivágás helyszükségletét és igényeit. Egy workshop során helyi építészek, építészhallgatók és a döntéshozók dolgozták ki a végleges koncepciót: egy úgy megkomponálni a hegygerinc és a látogatók kapcsolatát, hogy az megmaradjon egy elbontható, ideiglenes, de állandóságot sugalló, természetközeli megoldásnak. 

  Építészek: Peter LÉNYI, Ondrej MARKO, Marián LUCKÝ – 2021 Architekti;
  Michal MARCINOV, Andrej BADIN, Zuzana DEMOVIČOVÁ – LABAK Architekti
  Kivitelező: SOAR