• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megformált épülethangszer

  Magyar Zene Háza, Budapest

  Építész: Sou Fujimoto
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A Magyar Zene Háza nemzetközi pályázaton, 168 pályamű közül emelkedett ki a mezőnyből a természetes és mesterséges környezet határait felszámoló filozófiájával. Sou Fujimoto a pályázat idején „feltörekvő”, 45 éves építész volt. A Magyar Zene Háza tervével azóta számos rangos építészeti és ingatlanfejlesztési díjat nyert el ő és a Liget Budapest Projekt. Az építész magyar partnere az M-Teampannon építésziroda – Noll Tamás csapata. A hatalmas üvegfalak miatti roppant nehézségű akusztikai tervezést a világhírű japán Nagata Acustics – Keiji Oguchi vitte sikerre.
  Fujimoto a Liget Projekt szigorúan zöld kereteihez igazodva a Magyar Zene Házát úgy tervezte meg, hogy az ötszintes épület felső három, térszint feletti szintje a liget fáinak lombkoronája alatt maradjon. Ez önmagában is bravúr. A többcélú múzeumi- és koncertfunkció épületét teljesen áttetsző, hatalmas üvegpanelek ölelik körül. A felső két szintet alig érzékelhető, karcsú acél oszlopok tartják, a Városliget fatörzseinek analógiájára.
  A kis és nagy koncerttermeket kiszolgáló előcsarnok terét kompozit anyagú „lombkorona” fedi le. Innen nyílik a shop, az étterem, a ruhatár és a mosdók. És innen vezet fel egy lélegzetelállító könnyedségű lépcső-spirál a felső szintekre – utóbbiak alapterülete jóval kisebb, mint a földszinté, bravúros szint-játékkal belefér az épületkülsőt meghatározó mesterséges lombbal lefedett belsőbe. Ezt a célt szolgálják a több helyen finoman, organikus karakterűen megmozgatott padlószintek is.
  A fogadótér álmennyezete is folytatja a környezet természet-architektúra imázsát. Őszi erdőt idéz, aranyló „leveleihez” – a növényi levélzet hatását keltő tangram-hálóhoz – Fujimoto a budapesti Zeneakadémia nagytermének szecessziós ornamentikájából merített ihletet. Az előcsarnokban koncerteket is lehet rendezni – az üvegfalakat itt, és a két kapcsolódó koncertteremben is Keiji Ogucihi, a japán Nagata Acoustics – a világ legismertebb akusztikai tervező cége – közreműködésével kalkulálták és finomhangolták. Maga az áttört mennyezet „leveleinek” tükröződése év- és napszakonként reagál a természet fényviszonyaira; tavasszal, majd nyáron fog igazán felragyogni. A törtvonalú üvegfal azonban már a nyitáskor bizonyított: megvoltak az első koncertek a földszinti csarnokban, miután előzőleg nemcsak mérték, de különböző hangzású zenékkel is tesztelték, illetve ellenőrzéseket végeztek benne. A 94 darab egyedi üvegtábla egyes helyeken eléri a 12 méteres magasságot. A dupla üvegfal és merevítőbordái is egyedi méretűek, utóbbiak statikai okokból egységesen 3 cm vastagok, mégis transzparenciát és lebegő összhatást biztosítanak. Az acélszerkezetek és a parametrikus acélszerkezetek terveit is magyar mérnöki irodák jegyzik.
  A földszinti nagyobb koncertterem 320 főt tud befogadni, akár emelkedő nézőtér kialakítására is képes alsógépezettel épült. Ugyanígy a „színpad” is kiemelhető – ez a sáv szcenikai felső elemekkel is rendelkezik. Kétszintes, konzolosan alakított aszimmetrikus VIP-oldalpáholy egészíti ki a színházi-koncerttermi összhatást. A kisebb termet 80-120 főre, koncertekre, beavató zenehallgatásra és oktató funkcióra alakították ki.
  A legizgalmasabb helyszín a Hangdóm: egy félgömb alakú óriási vetítőkupola. A számos vetítő által létrehozott gömblátványt babzsák fotelekből felfelé tekintve lehet megcsodálni. Akusztikusan 30 rejtett hangszóró segíti a képhez illesztett zenét. Egyik funkciója – feltételezem – az ötletgazda Gőz László (BMC) hangdóm-koncepciójára is épülő magyar kortárs zene lesz, többek között Eötvös Péter erre komponált speciális szerzeményei.

  Vezető építész tervező: Sou Fujimoto – Sou Fujimoto Architects Inc.
  Projektépítészek: Hideto Chijiwa, César Marquez Coiradas, Roberto Sanz Asensio
  Helyi építész partner: Noll Tamás – M-Teampannon Kft.
  Felelős tervező: Varga Bence
  Projektépítészek: Nagy Norbert, Dobos Hajnal, Szabó Andrea, Szűcs Zsófia
  Akusztika: Keiji Oguchi, Kosuke Suzuki, Nobuhiko Hattori – Nagata Acoustics Inc.
  Világítás koncepció: Sirius Lighting
  Belsőépítészet, infokommunikáció: Csavarga Rózsa, Török Szabolcs Bence, Szentgyörgyi Szandra – Sandroza Kft.
  Tartószerkezet: Kenese István – Kenese Mérnöki iroda Kft.
  Acélszerkezet: Puskás Balázs – Terraplan
  Parametrikus acélszerkezet: Kocsis András Balázs – Kész Csoport
  Mélyépítés: Petik Csaba – Petik Kft.
  Épületgépészet: Lantos András, Dévényi Sándor, Darabos Pál – Lanterv Mérnöki Iroda Kft., Kolarovszki László, Nyári Balázs, Tibold Péter, Áy János – Körös Consult Kft.
  Épületvillamosság: Rajkai Ferenc, Bárány Péter, Balán Gábor, Kovács Dávid, Horváth Zoltán, Nagy Dániel – Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
  Világítás: Farkas János – Design and Light Kft.
  Világítási koncepció helyi partner: Haász Ferenc, Pintér Anita – Made by Light Zrt.
  Tűzvédelem: Takács Lajos Gábor – Takács-Tetra Kft.
  Akusztika helyi partners: Arató Éva – Arató Akusztikai Kft., Józsa Gusztáv – Józsa és Társai 2000 Kft.
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd, Kovács Károly Lehel – FRT Raszter Építésziroda Kft., Dudinszky Orsolya, Farsang Attila, Oláh Krisztián – Farsang és Dudinszky Kft.
  Üvegszerkezetek: Stocker György, Bánsági Szilvia, Zsömbörgi Péter – Stokplan Kft.
  Szcenika: Molnár Károly Csaba, Schramm Péter – Animative Kft.
  Tájépítészet: Kuhn András, Doma-Tarcsányi Judit, Tézli-Szabó Franciska, Polarecki Dóra, Radics Mónika, Bárány Borbála, Zámbó Kamilla – Gardenworks Kft.
  Fenntarthatóság, BREEAM: Reith András, Gelesz Adrienn, Szollár András, Tóth Deme Döme – ABUD Mérnökiroda Kft.
  Környezetvédelem: Steiner Ferenc, Pirkner Zsuzsa – FLA Kft.
  Kivitelezés: Magyar Építő Zrt.