• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megtalált esszencia

  Dessewffy kastély felújítása, Tolcsva

  Építészek: Erhardt Gábor, Salamin Ferenc
  Szöveg és fotók: Botzheim Bálint

  Tolcsva a Tokaj-Hegyalja világörökségi terület földrajzi középpontjában található. A település történeti magjában áll a Dessewffy kastély, mely több mint háromszáz éves múltjával meghatározó épület a helybéliek számára. Mostani felújítása, átgondolt hasznosítása megalapozni látszik az épület további sorsát.

  A Tolcsva építészeti arculatát elsősorban családi házak alkotják. Vegyes kép rajzolódik ki, melyen a nagy építési hullámok nyomai sorra felfedezhetők: a kockaházaktól kezdve a nyolcvanas évek fehér vakolatos, sötétbarna nyílászárós sátortetős házain át a kilencvenes évekig, amikor ugyanez a típus barackrózsaszínné mutálódott. A településkép szempontjából értékes épületek elsősorban a műemlékek, a templomok, a klasszicista illetve barokk polgárházak. A kortárs építészet képviselőjeként pedig meg kell említeni a környék szőlőit gondozó Oremus kft. szőlőfeldolgozó épületét (lásd MÉ 2000/4).

  A Dessewffy kastély Tolcsva műemlékei között rangos helyet foglal el, hiszen a Rákóczi kastély után a második legrégebbi épület. A kúria, az egykori dűlőút és a Tolcsva patak között, a település központi részén található egy részben kőkerítéssel határolt kertben, körülötte az egykori majorsági épületek állnak. Az emeleten található kőkeret bizonysága szerint az építtető Bónis Ferenc tolcsvai birtokos volt 1659-ben. A török időkben Tokaj-Hegyalja felértékelődött, hiszen ez maradt az egyetlen háborútól mentes szőlőtermelő terület. A tokaji aszú első írásos említése Szikszai Fabricius Balázs 1590-ben megjelent Nómenklatúra című latin-magyar szótárában található a Vinorum Genera címszó alatt. Az épület, többszöri tulajdonosváltást követően a 19. században került a jelenleg névadó Dessewffy családhoz, majd 1952-ben az erdőgazdaság, 1959-ben a termelőszövetkezet kapta meg. A rendszerváltás után egy évtizedig üresen állt, majd 2011-ben a Helia-D tulajdonosa vette meg.

  Építész tervezők: Erhardt Gábor, Salamin Ferenc – AXIS Építésziroda Kft.
  Belsőépítészet: Bálint Ágnes – Kéttemplom Galéria
  Tartószerkezet: Pataki Zoltán – MEPA-Expert Mérnökiroda Kft.
  Épületgépészet: Erhardt Péter – Novoterv-Gépész Bt.
  Épületvillamosság: Münnich Gábor – Fényesvölgy Kft.Í
  Kertépítészet: Illyés Zsuzsa – Pagony Kft.
  Építtető: Helia-D Kft.
  Kivitelező: Ács László – Polyis Kft.