• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megtalált paradicsom

  Művészházak, Sørvær, Norvégia

  Építész: Sami Rintala
  Szöveg és fotók: Mizsei Anett

  Valamivel a Sarkkör vége szakad a norvég vasúthálózat legészakibb vonalának is. Bodø városa a végállomás – tovább már csak repülőn vagy hajón utazhatunk. Itt telepedett le Sami Rintala finn származású építész, aki világszerte megvalósított kisméretű projektjeivel gyakran építészet és képzőművészet határterületére lép.
  Bodø óceáni kikötője szigetek és földnyelvek által védett kis öböl; innét kihajózva lassan elmaradnak mögöttünk a jég által gömbölyűre koptatott vagy épp csipkeszerűen hegyesedő szirtek is. Vélnénk, hogy ezer meg ezer mérföldre előttünk terül el a legközelebbi szárazföld. Közel másfél órás hajóút után azonban eljuthatunk Fleinvær szigetcsoportjáig – ha oda készülünk, ne felejtsük el figyelmeztetni a kapitányt, különben a menetrend szerinti járat nem is érinti a kikötőt. Összesen talán tucatnyi ember dacol itt az elemekkel: az óceán és a viharos égbolt közt alig talpalatnyi az a lakható terület, amely közös alapként befogadja a kalandvágyó nyugdíjasok, halászok és művészek sokszínű kis közösségét.
  A szigeteken nincs gépjármű, nincsenek utak sem, csupán ösvények az elszórtan található, kerítés nélküli házak közt, olykor előkertjükön vagy udvarukon átvezetve. Két szigetet, Sørvært és a szomszédos Langholment kis fahíd köti össze – a kettő együtt mintegy másfél órás sétával bejárható. Elsősorban a szigetcsoport belső területei lakhatók: itt a domborzat valamelyest védelmet biztosít az óceáni viharok ellen. A víz csendesebb, a lejtőket a lehető legideálisabban éri a napfény. Nem véletlen, hogy a szigetek egyetlen, nagyobb hajók fogadására is alkalmas kikötője itt, Sørvær legvédettebb partszakaszán alakult ki. Miután nemrégiben új mólót építettek a régi mellé, azt és a hozzá csatlakozó meredek földterületet a norvég jazz-zenész és zeneszerző, Håvard Lund vásárolta meg.

  Építészet: TYIN Tegnestue, Rintala Eggertsson Architects
  Vezető építész: Sami Rintala
  Közreműködők: Kebony, Livos Naturmaling, Norsk Spon
  Mérnök: Harboe Leganger
  Megbízó: Håvard Lund