• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megtalált új funkció

  IN-Budapest diák-apartmanház

  Építész: Turányi Bence
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Batár Zsolt

  A 120 éves múltra visszatekintő üzemépület fénykorában játékkártyagyár volt, később konzervgyár és irodaház is működött benne. Szerencsére a tartószerkezete úgy épült meg, hogy azt most is érdemes volt megőrizni, a teljes elbontás helyett csak a dzsumbujszerű toldások-foldások feleslegeitől tisztították meg a vázat. A beruházó az építész szakmai érvekkel alátámasztott javaslatát figyelembe véve döntött a pillérvázas szerkezeten belül gazdaságosan kialakítható és jól hasznosítható apartmanok létesítése mellett. A tervezők olyan minimál lakóegységet dolgoztak ki, amely jól sorolható, de a lehetőségeknek és az igényeknek megfelelően könnyen módosítható is. A vasbeton és acél tartószerkezetek, valamint a téglafelületek megőrzése és korszerű elemekkel történt gondos egybeépítésük végül egyedi építészeti karaktert eredményezett. A megvásárolható és kibérelhető apartmanokból álló „diákszálló” itt, a „pesti Csikágó” szélén minden bizonnyal a környék eszmei értékét is emelni fogja.
  Az L alakú tömegbe 4-7 szinten, főleg oldalfolyosós elrendezésben, maximális helykihasználással kerültek be az apartmanok, a nagyobb belmagasságú részekben galériás kialakítással. A lakóegységek választéka 21-től 109 négyzetméterig terjed, többnyire egyetlen hosszú, keskeny mezőbe komponáltan, szélső esetben akár 2,20 méteres minimál szélességben is minden funkciót megoldva. Az 1-3 fő számára kínált apartmanok mindegyike tartalmaz legalább egy mini fürdőszobát, egy bebújós hálókuckót, egy konyhapultos nappalit, de még egy kis prémium teret is, amely zömében a homlokzatból kiugró – tanuló vagy meditáló helynek kiválóan alkalmas – zárterkélyt jelent, vagy valódi erkélyt, esetleg kis teraszt, utóbbit a terepszinten, illetve tetőteraszként, a mini „penthouse” egységeknél. A karakteres erkélydobozok építészeti értelemben ékesítik a homlokzati falat. Részletképzésük is figyelemre méltó: jól megválasztott acél elemekből (például perforált lemez, strukturált lemez) épülnek össze ezek az ipari karakterű design-konstrukciók. A lift a régi teherfelvonó toronyba került, de mivel az akna fele is elégnek bizonyult erre a célra, a másik fele szintenként fülketérként hasznosul.
  Az építészeti leleménnyel megvalósított rehabilitáció fő értékei a használhatóság, a múlt értékeinek megőrzése és az udvari szárnyak maivá tett, karakteres megjelenítése. A kortárs megoldások jól társulnak a régi szerkezetekkel. A már működő közös helyiségeken (mosoda, fitneszterem) kívül egy nagyobb tér is rendelkezésre áll majd az utcai rész alagsorában, ez közösségi funkcióval gazdagítja a diákszállót.

  Beruházó: IN Group Hungary Kft., Mordechai Segal
  Vezető tervező: Turányi Bence
  Projektépítészek: Gyurcsó Renáta, Balla Gábor, Regőczi Dénes
  Építész munkatársak: Belevári Zita, Ujfalussy Fruzsina, Fülöp Tamás, Laczkó-Pető Bálint, Oravecz Péter, Papp Mátyás, Pauer Dániel, Sziki Gábor
  Generáltervezés: T2.a Építésziroda
  Kivitelezés: Ocean Bau Kft.