• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megtartani és továbbvinni

  A kassai magyar reformátusok közösségi házának rekonstrukciója

  Építész: Krcho János
  Szöveg: Pásztor Péter
  Fotók: Krcho János

  A kassai református egyház parókiájával szomszédos telken, de közelebb a református templomhoz, mint maga a parókia, áll egy középkori eredetű lakóház, amely a Fiatal Reformátusok Szövetségének (FIRESZ) tulajdona és a kassai magyar református egyház közösségi szolgáltatásainak ad helyet. Hosszúra nyúlt romos állapot után ezen az őszön Krcho János tervei alapján kelt új életre az épület.
  Mi szükséges egy sikeres felújítási folyamathoz? Mindenekelőtt egy művelt, felvilágosult beruházó, aki tekintettel van arra, hogy egy ilyen ház felújításánál, ilyen környezetben, vannak bizonyos szempontok, melyeket illik betartani. Géresi Róbert püspökhelyettes nagyon jól ráérzett az épület adta lehetőségekre és kitartásának, befolyásának és a szakemberekkel való kitűnő együttműködésének is köszönhető a sikeres felújítás. Ezt követően kell egy hozzáértő és elkötelezett vezető építész – és Krcho János, a kassai Műegyetem Művészeti Kar Művészetelméleti és -Történelmi Tanszék vezetője tökéletesen ilyen –, aki vissza tudja varázsolni a rozoga épületbe az életet, a kor szellemét, ráadásul még a beruházó elképzeléseit is képes teljesíteni. Fontos megemlíteni, hogy a felújítást megelőzően Zuzana Sentelíkovával és Gabriel Boženíkkal közösen ő vezette a szükséges kutatási munkálatokat is.
  Nélkülözhetetlen továbbá egy jó kivitelező, aki ha nem tudja önmagában teljesíteni a feladott leckét, akkor hozzáértő, profi alvállalkozókat keres. A homonnai Reinter cég jól állta meg a helyét – nemcsak a felújítási folyamatban, de a belső berendezés kialakításában is. Nagyon jó munkát végeztek a restaurátorok, elsősorban Peter Gomboš festő restaurátor. És végül, de nem utolsó sorban fontos tényezőt jelentettek a folyamatban a Műemlékvédelmi Hivatal kompetens dolgozói is, akiknek talán nem is volt olyan nehéz a feladatuk, mivelhogy a vezető tervező – úgy mondván – az ő közegükből nőtte ki magát…

  Vezető tervező: Krcho János
  Építészet: Krcho János, Boženik Gábor, Zuzana Senteliková
  Építéstörténeti kutatás: Krcho János, Zuzana Senteliková
  Belsőépítészet: Félegyházi András
  Statika: Kanócz János
  Elektromos tervezés: Milan Seležan
  Generálkivitelező: Reinter s.r.o.
  Restaurátori munkák: Peter Gomboš, Jozef Porubovic
  Megbízó: Fiatal Reformátusok Szövetsége