• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Minden vég egy új kezdet

  Lezárult a Hello Wood Falu projektje

  Építészek: Hello Wood
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A Hello Wood idén két projekttel hívta fel a figyelmet a falu, a közösségi térhasználat, az együttgondolkodás és a kommunikáció jelentőségére. A Tokaj-hegyaljai borvidéken megrendezett Építész Mustra ’17 a hagyományokkal rendelkező falvakba hozott friss szemléletű építményeket, a három év után lezárult Falu projekt, a Csóromföldén semmiből kialakított új közösségi tér pedig a fenntarthatóság felé vezető útra léphet.

  A Falu projekt 2015-ben, a Hello Wood hatodik alkalommal megrendezett építészeti táborában indult a Balaton-felvidéken fekvő Vigántpetenden, amikor az alkotók egy mozgó falut terveztek, amely fesztiválról fesztiválra járva spontán eseménytérré vált. 2016-ban a Hello Wood megvette a Vigántpetendhez tartozó, csodás panorámával rendelkező Csóromföldét, egy kéthektáros területet, ahol megkezdődhetett a projekt letelepedési fázisa, a már hosszabb távra tervezett építkezés.
  A Falu projekt saját településén az idén a Közösség Formálás: Udvar témára reagálva harminc ország húsz egyetemének építészei összesen hét szerkezetet építettek meg. A munkában olyan építészirodák vettek részt, mint a Kengo Kuma & Associates, a fa építészet és design mestere; Robert Kronenburg, a hordozható architektúrák szakértője, vagy a Groundlab, a táj- és városépítészet specialistája. 2017-ben érkezett el az a pillanat, amikor az építészek organikus helyszínné változtatták az épületeket és a köztük lévő tereket, működő közösséget hoztak létre. Csóromfölde már nem csupán építési területként funkcionált: az építők lakóházai, zuhanyzók és konyha is ide került, illetve az esti egyetemi előadásokat is itt tartották. Kialakult egy faluközpont a köré épült mini lakónegyeddel. És létrejött az élet zavartalan működéséhez elengedhetetlen infrastruktúra, már víz és áram van is a telepen.
  Bár a hároméves program véget ért, a megalkotott építményeket nem bontják le. Csóromfölde a következő fejlesztési szakaszba került, a települést önfenntartóvá kívánják tenni. Pozsár Péter és csapata a jövőben olyan rendszereket fejlesztene, amelyek segítségével környezetbarát módon és olcsón tudnának energiát elállítani, illetve vizet használni.

  Idén ünnepeljük a 15. évfordulóját annak, hogy a Tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ez adta az egyik apropóját annak, hogy idén a Hello Wood itt rendezte meg Építész Mustra ‘17 elnevezésű oktatási programját, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. Az ország összes építészkaráról és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen 150 diák és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő építész kapcsolódott be a Tokaj-hegyaljai borvidék megújulását célzó közös gondolkodásba, és épített fel tizenegy projektet a régió hét településén – Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajon. Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket. A helyszínválasztást komoly és alapos kutatómunka előzte meg, amely kiterjedt az épített örökségre, illetve a jelenlegi társadalmi összetételre és igényekre is. A szervezők és az egyetemekről érkezők érzékenyen reagáltak a helyi szokásokra, tradicionális eszközökre. Belesimulni és funkcionálissá válni – ez határozza meg az installációkat.
  A csapatok szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem monoki projektje nyerte el az 1 millió forint értékű fődíjat. A csapat a Kálvária-domb alján álló fa köré épített szakrális teret: a Merengőből egyedülálló kilátás nyílik a falura, miközben a temető és a Kálvári-templom közti tér meditációra is hív. A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának „Tállyoló” projektje kapta. A Hello Wood különdíját a Széchenyi István Egyetem nyerte; Cseh András, Élő József és Tátrai Ádám csapatvezetők a tállyai Mailloth-kastély parkja és az iskolaudvar elválasztására szolgáló rozzant és rossz emlékű drótkerítés helyett terveztek csapatukkal mobil, játszóeszközként is használható „Kerekítést”.