• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Nyitó előadás

  A Pécsi Horvát Színház bővítése és felújítása

  Építész: Csatai László
  Szöveg: Getto Katalin
  Fotók: Zsitva Tibor

  A Pécsi Horvát Színház épülete a hozzá tartozó belső udvarral több mint negyven éve a pécsi kulturális élet egyik ikonikus helyszínének számít. A főtérről nyíló csendes Anna utcában található kétemeletes, késő szecessziós jegyeket mutató polgárház belső udvara, a legendás „Anna-udvar” az 1977-ben induló Pécsi Nyári Színház nevű rendezvénysorozat egyik szabadtéri helyszíne volt. 1982-től pedig itt kezdte meg működését a Pécsi Kisszínház és ennek egyik tagozataként a Horvát Színház, amely 1992-ben önállósult, és birtokba vette az épületet. Idén tavaszra végre elkészült a színház felújítása.
  A régi épület homlokzatán a feliraton kívül semmi sem utalt arra, hogy mögötte színház működik. Sötét kis lépcsőháza, bájos buhera-megoldásai a 80-as évek alternatív kulturális helyszíneinek családias légkörét árasztották. Az apró kamaraszínpad minimális technikai felszereltséggel, többek között ügyelőpult és hívórendszer nélkül üzemelt, az irodák, a büfé- és klubhelyiség, valamint a néző- és játéktér jóformán el sem különült egymástól. A legfőbb attrakciót a gyönyörű vonalú régi lépcső jelentette, amely annak idején a nézőtér megközelítésére szolgált. Ezt szerencsére sikerült megtartani a szecessziós vaskorláttal együtt, igaz, a közönség már nem láthatja, hiszen az új struktúrában az irodaegységhez kapcsolódik.
  A 2014-ben megkezdődött bővítés és felújítás jócskán a kezdetben kijelölt határidő után, 2018 kora tavaszán fejeződött be. Eredményeként az épület alapterülete csaknem 1200 négyzetméterre bővült, a nézőtéren, előcsarnokon, büfétéren túl díszletraktár, megfelelő munkakörülményeket biztosító irodák, sőt, a vendégművészek számára öt vendégszoba is helyet kapott benne. A nézőtér összesen 105 férőhelyes, ezen belül két akadálymentes hely várja a látogatókat. A szabadtéri színpadon csaknem száz látogatót tudnak fogadni. A színházterem akusztikája a szakemberek szerint is kiváló. Összesen 28 intelligens, LED-es színházi lámpa és a teljes színpadot lefedő panorámaprojektor-technika szolgálja az előadásokat.

  Építész: Csatai László – Csatai Építész Iroda Kft.
  Építész munkatársak: Bánfalvi Zoltán, Dr. Hoffecker Ákos Dávid, Dr. Lőke Ferenc
  Belsőépítészet: Rádóczy (f). László – Pécsépterv Stúdió Kft.
  Statika: Maros József, Motyovszki Ágnes – Marosterv Mérnöki Iroda Kft.
  Épületgépészet: Eördögh Zsolt – Hevaszer Kft.
  Elektromos tervezés: Vas Tibor – ELVÉ 2004 Mérnökiroda Kft.; Gungl Péter – TG NetCom Kft.