• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Pálcikaerdő

  Háziorvosi Rendelőintézet, Kőbánya, Budapest

  Építészek: Horváth Roberta, Mészáros Erzsébet
  Szöveg: Ulrich Tamás
  Fotók: Mészáros Erzsébet

  A volt körzeti orvosi rendelő a Kőbánya-alsó vasútállomás közelében, a Kőbányai út és a vasút közötti területen, a Pongrác út és Pongrác köz közötti úszótelek-szerű területen épült a hetvenes években. Budapest valamikori iparkerületében járunk, ahol ma inkább kiürített, elhagyott ipari csarnokok, raktárépületek és megszűnt, eltűnt vállatok irodaházai állnak.
  A Kőbányai út túloldalán, a Mázsa tér mögött, a régen volt ún. sertésszállások területén mára valóságos „kínai negyed” alakult ki Monori Center néven. Az ipari- és raktárépületek kínai kézben vannak, itt jellemzően a nagykereskedések lerakatai rendezkedtek be. A Monori Center kínai tulajdonosa 360 új lakást, 4200 négyzetméternyi új üzletet és 2500 négyzetméternyi vendéglátó egységet szeretne építeni – valószínűleg kínai, vietnámi vagy más ázsiai vásárlóknak. Mintha kezdene visszatérni az élet ebbe a kissé elhanyagolt barnaövezetbe.
  A Kőbányai Önkormányzat rendelő-felújítási programjának keretében itt készült el a volt körzeti orvosi rendelőintézet és gyógyszertár épületének rekonstrukciója, a meglévő szerkezetek lehető legnagyobb újrahasznosításával. Rokonszenves gondolat: nem kell rögtön eldobni a régit, hanem amit lehet, használjuk fel újra. Az eredeti épület a szocialista építőipar egyik veretes remeke: a 31. ÁÉV vasbeton vázzal és előregyártott, 120 cm-es, FB 120 jelű bordás falpanel szerkezetével készült, mint megannyi kommunális épület a budapesti és vidéki panelos lakótelepeken azokban a szocializmus építési eredményeitől hangos hatvanas, hetvenes években. A kivitelezési munkák minősége és a belső terek a megszokott színvonalat hozták: hullámos vakolat, silány mázolt faajtók alumínium kilinccsel, hajdan fehérre festett falak, a csehszlovák gyártmányú, sárgás színű 10×10-es mettlachi padlóburkolaton Gabi műanyag széksorok, félig lelógó, pislákoló neonvilágítás, a falakon és az ajtókon a nővérek által golyóstollal satírozott nagybetűkkel a sárgás orvosi kartonokra – vagy ragtapaszcsíkokra – írt kiáltványokkal.

  Generáltervezés: Káva Kft.
  Építészek: Horváth Roberta, Mészáros Erzsébet
  Tartószerkezet: Kenese István – Kenese Kft.
  Gépészet: Szira János, Téglás Zsolt – Komfort Design Kft., Stiebel József – Energo-pont Kft.
  Épületvillamosság: Major Péter – Major Projekt Kft., Nagy Gábor
  Tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt – F. S. Z. Mérnökiroda Kft.
  Építtető: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat
  Lebonyolító: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.
  Kivitelező: IMMO Szerviz Kft.