• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Pasaréti oratórium

  Közösségi épület, Pasarét

  Építész: Sajtos Gábor
  Szöveg: Dragon Zoltán
  Fotók: Hlinka Zsolt

  A 2020–2021 között épített Pasaréti Közösségi Ház lelki alapját a Gaudium et Spes néhány mondata adja meg, fizikai alapját pedig a ferences rendház felújítása, átépítése, feladatainak átgondolása, „kiszervezése”. A régi rendház ugyanis már olyan sok funkciót látott el, hogy egyrészt azok minőségét veszélyeztette, másrészt kinőtte a ház kereteit. Az új oratóriumot, pontosabban közösségi házat a fenntarthatóság jegyében pénzügyileg is megtervezték. Az ilyenfajta tervezés egyik első magyarországi példája a Piarista Központ bériroda-szintje.
  A pasaréti közösségi ház terei, termei a ferences közösség lelkiségével összhangban lévő, vagy pontosabban azzal nem ellentétes rendezvények számára bérelhetők. Csak a nevében nem ferences; a távolságtartás az emberhalászatot szolgálja, hiszen a programok miatt több nem hívő is eljön az intézménybe, akik később rendszeres látogatókká válhatnak, akár a miséken is. A ház a környék hiányzó közösségi funkcióit pótolja: élelmiszerbolt, buszvégállomás, étterem, szolgáltatóház, templom klasszikus városközponti hálójában helyezkedik el. Az építtető, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány megfogalmazott célja, hogy újjáélessze a klubéletet, kulturális programokkal töltse meg a környéket és segítséget nyújtson a rászorulóknak. Igazi multifunkcionális központ, amelyben helyet kapott egy kápolna is.

  Generáltervezés: SAGRA Építész Kft.
  Építész vezető tervező: Sajtos Gábor DLA
  Építész munkatársak: Sajtos-Grand Gabriella, Takács László, Virág Péter, Bálint Anna, Pintér Sára, Jarger Zsolt, Páll András
  Szobrászművész: Mátyássy László
  Grafikus : Nádler László
  Építtető: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány