• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szerény méltósággal

  Horgász Klubház, Balatonfüred

  Építészek: Tóth Györgyi, Czigány Tamás
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Czigány Tamás

  A helyszín a vízpart tőszomszédságában fekszik, közvetlen balatoni panorámával, a tó melletti liget és nádas ölelésében. Az Aranypart sétány felől érkezve egy finom arányú és léptékű „házszerű ház” látványa fogad. Az archetipikus nyeregtetős épülettömeget egyszerű anyaghasználat jellemzi: a szürke fémfedés és vörösfenyő faburkolatok egy racionális, sallangmentes koncepcióról árulkodnak. Az épület innen nézve érezhetően hátat fordít nekünk, de barátságos mivolta még így is érzékelhető. A tó felőli homlokzat ennek szöges ellentéte. A ház oldalán, annak teljes hosszában egy tornácszerű toldalék helyezkedik el, amelynek végét függőleges fa lamellasorok zárják. Itt az épülettömeg már végtelen nyitottságot sugall a víz irányába: a földszinti falakat nagyméretű üvegfelületek törik át, a tetőtéri ablakok a függőleges térdfalakra „lefolyva” követik a fém tetőfedés tornácra hajtogatott idomát.
  A bejárat mögött fokozatosan tárul fel előttük a belső tér. A szűk, puritán hangulatú előtér – innen közelíthető meg a gondnoki iroda, az emeleti lépcső, illetve a földszinti közösségi tér – fehérre festett falainak és nyers fa felületű, rétegelt-ragasztott fa paneleinek hatása összhangban van a külső nyújtotta első benyomásainkkal és megelőlegezik a további belső terek funkcionális, szerény adottságait. A lépcsőház és az emelet összhatása megegyezik a földszinten tapasztaltakkal: rájövünk, hogy a falfelületek megjelenése őszinte vallomás is az adott részlet feladatáról. Az emeleti folyosó belsőépítészeti kialakítása e következetes elvek egyszerű játéka. Ebben a térben izgalmas hatást kelt az épület harántfalaiból megjelenő falszakaszok egyszerű ritmusa, valamint a fa felületű sík és ferde tetőidomot ritmikusan áttörő tetőablakok fényjátéka, amit a folyosóról nyíló szobák fehér hosszfala ellenpontoz.
  A földszintet a jókora alapterületű közösségi tér uralja. Ebből a központi magból érhető el a teakonyha, a raktár és egy kültérből is megközelíthető mosdó. Az anyagok, színek, itt is összhangban vannak a ház egészének koncepciójával, a fehér falrészek, a natúr fa felületű mennyezeti- és fal panelek színét a beépített bútorok eltérő szürke színhasználata egészíti ki.
  Ez a part menti ház tulajdonképpen – a maga módján – egy egyszerű kunyhó, méltó utódja az egykori halászok kezdetleges, vernakuláris kunyhóinak, amelyek a pihenés helyéül és az időjárás viszontagságai ellen szolgáltak. A józanul érzékeny, kortárs építészeti viselkedés elemi lényege így elődjei eszmeiségével azonos: szerény eszközökkel, mégis méltósággal ad választ saját korának igényeire, amelyek ezúttal feszített építészeti programból, összetett funkcionális igényekből és a hely adottságaiból indulnak ki.

  Megbízó: Balatonfüred Város Önkormányzata
  Építészek: Czigány Tamás, Tóth Györgyi – CZITA Építész Iroda Kft.
  Tartószerkezet: Serfőző István
  Épületgépészet: Horváth Gábor
  Villamos tervezés: Luksander Rezső
  Közmű: Dobos Szabolcs
  Közlekedés: Nyitrai Zsolt
  Generálkivitelező: Gótika Balatonfüred és környéke Építőipari Kft.
  Faszerkezet kivitelező: LIGNUM-LATTI Kft. Székesfehérvár