• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szőlő, bor, drágakő

  Lahofer borászat, Dobšice, Csehország

  Építészek: Ondřej Chybik, Michal Kristof
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Alex Shoots Buildings

  A Csehország morva vidékén átadott új borászat helyszíne egy 19. századi sörgyár főzdéje és a szomszédos műszaki létesítmény, amelyet az 1970-es években építettek hozzá a régi telephez. A koncepció fontos része volt, hogy az új funkcióval egybefogják a korábbi átalakítások egymásra épülő rétegeit. A sörfőzdét eredeti formájában állították helyre, megőrizve eredeti tér lényegét, itt egy történeti kiállítás és egy borkóstoló kapott helyet. Az újonnan épült látogatótér egy amfiteátrumra emlékeztet, harmonikusan simul a szőlősorokkal tagolt táj látványába.

  A morva vidék a régió legészakibb bortermelő hagyományát őrzi. A globális felmelegedés talán épp jobb cukorfokot ad itt, így a minőség újra előtérbe kerülhet. Az építészeti mágiával párosulva a dizájn a régi borhagyományt és kortárs borkészítési folyamatokat ötvözi. A látogatóközpontot, kóstoló helyet és termelési létesítményeket egyesítő grandiózus szerkezet belemerül a tájba, finom szimbiózist hoz létre a szőlővel és párbeszédet folytat a környező birtokkal. A modern borkészítési folyamatok fázisainak megfelelően az épület három különálló, de egymással összekapcsolódó struktúrát egyesít: a borkészítés helyét, a pincészet adminisztratív központját, valamint a látogatóközpontot és az azzal szomszédos, ízléssel formált kiegészítő helyiségeit. A régió archetipikus borospincéire utal a boltozott gerendák rácsozata, amelyen a borászat nyugszik. Az ugyanilyen alakú, hullámzó tető amfiteátrumként szolgál a helyieknek és a látogatóknak, szabadtéri kulturális események helyszíne, összekapcsolva a pincészetet magával a földdel és a szőlőkultúrával – a tradíció eleven erejével.

  Építészet: Chybik + Kristof
  Vezető tervezők: Ondrej Chybik, Michal Kristof
  Építész munkatársak: Adam Jung, Lenka Vořechovská, Hanin Al-Gibury, Karolina Holankova, Martin Holy, Vojtech Kouril, Ondrej Mundl, Matej Strba, Zuzana Zathurecka, Zuzana Pelikanova, Victor Cojocaru, Laura Emilija Druktenytė, Zuzana Lisoňová, Gabriela Voláková